Na een aantal succesvolle trajecten in gemeenten, overheidsinstellingen en verenigingen komt eind dit jaar 'Foodbattle 2.0' beschikbaar voor een groot publiek, meldt Wageningen UR.
Succesvol
Inmiddels hebben er al 15 succesvolle FoodBattles plaatsgevonden. Bij de FoodBattle van dit voorjaar verminderden de 1500 deelnemers, van 8 organisaties, binnen 3 weken de hoeveelheid weggegooid voedsel met 27%. Dat is in lijn met resultaten van de eerdere FoodBattles en reden om Foodbattle 2.0 verder uit te rollen.
Gepersonaliseerd advies
In FoodBattle 2.0 kunnen deelnemende organisaties en groepen straks zelf bepalen wanneer ‘hun’ FoodBattle begint en hoe lang deze duurt. Deelname was tot nu toe beperkt tot vaste periodes van drie weken in het voor- en najaar.
“Organisaties kunnen de FoodBattle straks optimaal integreren in hun beleid en zo synergie creëren met andere initiatieven van hun organisatie, zoals duurzaam voedsel, gebruik van grondstoffen, afvalmanagement of circulaire economie”, zegt Hilke Bos-Brouwers, coördinator van de FoodBattle.
Daarnaast krijgen deelnemers aan Foodbattle 2.0 voortaan gepersonaliseerd advies, in plaats van algemene tips om voedselverspilling te verminderen. “Mensen die veel groente weggooien, krijgen dan andere tips dan iemand die vaak zuivelproducten overhoudt", illustreert Bos-Brouwers. “Ook kun je personaliseren aan de hand van het demografische profiel, bijvoorbeeld huishoudgrootte of de aanwezigheid van kinderen. Deelnemers worden zich zo nog meer bewust van hun valkuilen en zijn hierdoor waarschijnlijk eerder geneigd om hun gedrag te veranderen.”
Fotocredits: ‘Fresh Food In Garbage Can To Illustrate Waste’, USDAgov
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het doel is blijkbaar: Maak van waar je domweg zelf geen kookoplossing voor heb, er maar een leuke ‘soosjale’ beleving van. Waarschijnlijk komt er ook een ‘app’ waar je je woonst kunt aangeven, zodat dan duurzaam op de fiets geruild kan worden..
Wat zijn de oorzaken van overschot ?
1. niet kunnen koken
2. ondoordachte impulsieve aankoop door agressieve verleiding
3. statusaankopen
4. gebrekkige planning; geen tijd
5. lui- & domheid
Doe dáár wat aan ! Voedingsleer op school ! Ook op het VWO !!
En dan geen politiserend geëmmer over duurzaam, biologisch (wat ontdaan van zijn hypocrisie niets anders dan ‘organisch’ betekent) en diervriendelijkheid, maar de doodsimpele techniek van opoe... Nodig desnoods Wouter Klootwijk uit voor een sessie..
Typisch ‘wurrige’ onzin, want:
“Dann ist einer durchaus verarmt,
Wenn die Scham den Schaden umarmt“,
zou oud leraar Duits Otto de Beste in dit geval Goethe citeren..
Wat een heisa, geen voedselverspilling moet je gewoon doen, d.w.z. gewoon niets weggooien en alles benutten. Daar heb je toch geen tips voor nodig? Begin er mee door bij de datum op een verpakking minimaal 1 of 2 weken bij te tellen en vervolgens alles te beoordelen met je ogen, neus en mond.