Europese consumenten gooien gemiddeld 123 kilo voedsel per jaar weg. 97 kilo daarvan is 'vermijdbare' voedselverspilling.
Onderzoekers van het Joint Research Centre van de EU namen de voedselverspilling in de EU onder de loep, meldt Environmental Research Web.
Davy Vanham en zijn team analyseerden nationale gegevens over voedselverspilling van 6 EU lidstaten: Denemarken, Duitsland, Finland, Groot-Brittannië, Nederland en Roemenië, in de periode 1996-2005. Het onderzoek is gepubliceerd in het online tijdschrift Environmental Research Letters. Groot-Brittannië blijkt de grootste verspiller. Roemenen zijn het zuinigst.
'Vermijdbare voedselverspilling'
Gemiddeld gooiden Europese consumenten 123 kilo voedsel weg. De topverspillers zitten op 190 kilo; de zuinigste verspillers bleven steken op 55. Dit betekent dat 16% van al het voedsel dat ze in huis halen wordt weggegooid. Van al dat 'afval' is 97 kilo per persoon per jaar 'vermijdbaar' (binnen een range van 45 tot 153 kilo naar gelang de meest en minst verspillende landen). Vermijdbare voedselverspilling is gedefinieerd als eetbaar voedsel dat niet weggegooid had hoeven te worden. 'Onvermijdbaar' voedselafval bestaat bijvoorbeeld uit botresten, eierschalen, pitten en schillen van groenten en fruit.
Volgens de onderzoekers is 80% van de afvalstroom te vermijden. Dat scheelt een berg van 22 tot 75 miljoen ton voedselverspilling per jaar. “In theorie is het mogelijk voor EU consumenten alle vermijdbare voedselverspilling uit te sluiten", zegt onderzoeksleider Davy Vanham. "Dat zou niet alleen veel geld besparen voor de consumenten zelf, maar ook voor de lokale autoriteiten, die moeten betalen voor de afvalinzameling en verwerking. Daarnaast zou het ook een grote besparing betekenen aan water en actieve stikstof, en andere natuurlijke bronnen als fosfor, land en energie."
'Footprints' aan water en stikstof
Vanham en zijn team rekenden ook uit hoeveel water en nutriënten gemoeid zijn met de vermijdbare voedselverliezen. Ze kwamen uit op 27 liter oppervlakte- en grondwater per persoon per dag, iets meer dan het gemiddelde kraanwaterverbruik in de EU. De hoeveelheid stikstof in het vermijdbare voedselafval kwam uit op 680 gram per persoon per jaar. Ter vergelijking: de totale voedselproductie vraagt 2,74 kilo stikstof per persoon per jaar.
Fotocredits: 'Dumpster Haul', Gabriel Amadeus
Dit artikel afdrukken
Davy Vanham en zijn team analyseerden nationale gegevens over voedselverspilling van 6 EU lidstaten: Denemarken, Duitsland, Finland, Groot-Brittannië, Nederland en Roemenië, in de periode 1996-2005. Het onderzoek is gepubliceerd in het online tijdschrift Environmental Research Letters. Groot-Brittannië blijkt de grootste verspiller. Roemenen zijn het zuinigst.
'Vermijdbare voedselverspilling'
Gemiddeld gooiden Europese consumenten 123 kilo voedsel weg. De topverspillers zitten op 190 kilo; de zuinigste verspillers bleven steken op 55. Dit betekent dat 16% van al het voedsel dat ze in huis halen wordt weggegooid. Van al dat 'afval' is 97 kilo per persoon per jaar 'vermijdbaar' (binnen een range van 45 tot 153 kilo naar gelang de meest en minst verspillende landen). Vermijdbare voedselverspilling is gedefinieerd als eetbaar voedsel dat niet weggegooid had hoeven te worden. 'Onvermijdbaar' voedselafval bestaat bijvoorbeeld uit botresten, eierschalen, pitten en schillen van groenten en fruit.
Volgens de onderzoekers is 80% van de afvalstroom te vermijden. Dat scheelt een berg van 22 tot 75 miljoen ton voedselverspilling per jaar. “In theorie is het mogelijk voor EU consumenten alle vermijdbare voedselverspilling uit te sluiten", zegt onderzoeksleider Davy Vanham. "Dat zou niet alleen veel geld besparen voor de consumenten zelf, maar ook voor de lokale autoriteiten, die moeten betalen voor de afvalinzameling en verwerking. Daarnaast zou het ook een grote besparing betekenen aan water en actieve stikstof, en andere natuurlijke bronnen als fosfor, land en energie."
'Footprints' aan water en stikstof
Vanham en zijn team rekenden ook uit hoeveel water en nutriënten gemoeid zijn met de vermijdbare voedselverliezen. Ze kwamen uit op 27 liter oppervlakte- en grondwater per persoon per dag, iets meer dan het gemiddelde kraanwaterverbruik in de EU. De hoeveelheid stikstof in het vermijdbare voedselafval kwam uit op 680 gram per persoon per jaar. Ter vergelijking: de totale voedselproductie vraagt 2,74 kilo stikstof per persoon per jaar.
Fotocredits: 'Dumpster Haul', Gabriel Amadeus
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Engelbert #13: Sorry dat ik kennelijk niet duidelijk was. Vermijden voedselverspilling is prima en hoeft niet gebagatelliseerd te worden. Mijn punt is tweeledig:
1. een zekere mate van voedselverspilling is onvermijdelijk omdat je nooit precies kunt produceren wat er zal worden geconsumeerd, tenzij je het risico op voedseltekorten wil lopen
2. te eenzijdige concentratie op voedselverspilling leidt de aandacht af van andere zaken die net zo belangrijk, zo niet belangrijker zijn, zoals de vraag of het echt nodig is dat we jaarrond een heel breed assortiment verse groenten en fruit in de winkel hebben, ook als dat bijvoorbeeld van de andere kant van de wereld moet worden aangevoerd, of alleen gekweekt kan worden in energieverslindende kassen.
Eens met je tips om niet zo bang voor bederf te zijn en restjes gewoon op te eten. Mijn tip: zet de koelkast een paar graden lager, zo rond de 2'C. Kost wat meer stroom, maar je eten blijft langer goed. Per saldo gunstig denk ik, maar dat zou uitgezocht kunnen worden.
Heren, als we van de 123 kg voedsel die weggooien er 97 hadden kunnen opeten als we ons verstand gebruikt hadden dan is het niet aan de orde om dit te bagatelliseren en afleidingsmanoeuvres te plaatsen met frisdrank en weet ik wat.
Flauwekul reacties, aan de slag ermee, goede koelkast, diepvries en magnetron beschikbaar. Minder koken, niet bang zijn dat voedsel dat 3 dagen in de koelkast staat ongezond is geworden. Creatief met restjes. En uiteraard minimaal 20% bij de houdbaarheidsdatum optellen, zowel tht of uhd.
Oh trouwens heb mijn meer dan 20 jaar oude van Lier schoenen dit voorjaar voor de 3e keer laten verzolen maar dat zal toch wel de laatste keer zijn geweest.
Oooh:............... ik heb pas nog afscheid genomen van een zeker 15 jaar oude jeansbroek omdat -ie écht versleten was :)
Antwoord: bureaucraat, met aangepaste jeans slijtvrije bureaustoel?! Grijns!
Voor iemand die serieus werkt is zo'n broek in drie vier maand op.
@Dick, ik drink iig geen frisdrank :-). Privé vlieg ik niet, professioneel helaas vaker dan me lief is. Verder staat de auto vaak dagen achter elkaar stof te verzamelen.
Kijk, mijn dag is weer goed :)