De RSPH kwam vorige week met deze nieuwe invalshoek door een onderzoek dat verscheen in BMJ. Het zou een vereenvoudigend alternatief zijn voor bijvoorbeeld het stoplichtsysteem dat met rood, groen en oranje aanduidt wat je beter niet eten om gezonder te blijven. Het bewegingsequivalent moet de kloof tussen bewegen en voeding kleiner maken en obesitas terugdringen.
Niet alleen calorieën belangrijk
Het Voedingscentrum laat aan Nu.nl weten geen voorstander te zijn van bewegingssymbolen op productverpakkingen. Volgens expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum Wieke van de Vossen, zegt het symbool weinig over bijvoorbeeld de hoeveelheid zout of verzadigd vet van een product. 'Terwijl die vanuit gezondheidsoogpunt net zo belangrijk zijn als het aantal calorieën'. Daarnaast zou het symbool te veel op kennis en op de toekomst gericht zijn. "Terwijl we weten dat veel aankoopgedrag impulsief is of vanuit gewoonte". Het is volgens van de Vossen dan ook de vraag of mensen ná hun aankoop daadwerkelijk extra gaan bewegen.
Vinkje
Niet alleen Engeland worstelt met symbolen op verpakkingen. Het bekendste Nederlandse symbool, het Vinkje, is omstreden. Op 21 april organiseert Foodlog een openbaar debat met Vinkje's criticasters, diëtisten, voedingswetenschappers, consumenten en bedrijven die het keurmerk voeren. Vinkje wil horen of en hoe het beter kan.
Fotocredits: 'Man shopping in supermarket', U.S. Department of Agriculture
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is nogal onzinnig omdat een volwassen mens, al naar gelang zijn lengte, geslacht, etnische afkomst, vetmassa, spiermassa etc, voor het basismetabolisme, alleen al om in leven te blijven tussen de 1000 en 2000 calorieën nodig heeft. De overige paar honderd heb je nodig voor de inspanningen die je levert. Het is dus een verkeerde voorstelling van zaken om bijvoorbeeld op een zak aardappelen aan te geven hoe lang je moet fietsen om een dagportie kwijt te raken. Basisvoedingsmiddelen gaan hoe dan ook voornamelijk op aan het basismetabolisme als je de aanbevolen hoeveelheden eet. Alleen allerlei meuk zoals snacks, snoep, alcohol en frisdrank dragen bij aan overvoeding. En daarvan kan iedereen wel bedenken dat je die beter kan laten staan. Dat men dat niet doet is een tweede, maar daar zal een bewegingsadvies ook niets aan gaan veranderen.