De zorgkosten in Nederland blijven onverantwoord stijgen. 5,3 miljoen Nederlanders zijn chronisch ziek en dit aantal blijft toenemen, ook exclusief het vergrijzingseffect. Zorgverzekeraars hebben vanwege de compensatie door de overheid geen financiële prikkel om zorgkosten te verlagen bij chronische zieken door middel van leefstijl. En dat terwijl aanpassing van leefstijl met als kernonderdeel voeding nu juist aantoonbaar tot miljarden lagere zorgkosten kan leiden. Arts en Voeding staat in het licht van deze maatschappelijke uitdaging en gaat erover hoe hierin een doorbraak te realiseren.

Tijdens het 3e Arts en Voeding Congres belichten toonaangevende sprekers de oorzaken en oplossingen van voeding in relatie tot gezondheid vanuit de wetenschap. Daarnaast presenteert Prof. dr. Robert Lustig, internationaal gerenommeerde internist en kinderarts in het academisch ziekenhuis in San Francisco - voor het eerst in Nederland - zijn baanbrekende wetenschappelijke visie Sugar a bitter truth. Volgens zijn stevige wetenschappelijk gefundeerde mening is onze gezondheid in gevaar door de grote hoeveelheden suiker die in ons eten verwerkt zijn. Dat geldt niet alleen voor mensen die te zwaar zijn, maar voor iedereen. Suiker werkt verslavend en ontregelt de stofwisseling. Kortom: een interessant en vooruitstrevend congres waar vanuit verschillende perspectieven naar het probleem van het aantal toenemende chronische ziektes gekeken wordt.

Overige sprekers:
• Prof. dr. Hanno Pijl (internist, LUMC, lid van de Gezondheidsraad)
• Dr. Peter Voshol (fysioloog, Cambridge University)
• Prof. dr Michael Muller (hoogleraar humane voeding, Norwich University)

Tevens gaan verschillende vooraanstaande personen met elkaar in dialoog:
• Prof. dr. Renger Witkamp (hoogleraar voeding en farmacologie, Universiteit Wageningen)
• Prof. dr. Leonard Hofstra (hoogleraar cardiologie Universiteit Maastricht)
• Diana Monissen (voorzitter rvb De Friesland Zorgverzekeraar)
• Rob Baan (innovatief tuinder en oprichter 24kitchen)
• Dr. Peter Klosse (‘smaakprofessor’)
• Prof. dr. Marleen van Baak (bijzonder hoogleraar fysioloog van obesitas, Universiteit Maastricht)
• Prof. dr. Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en Gezondheid, VU Amsterdam, lid van de Gezondheidsraad)
• Kris Verburgh (arts, wetenschapper en auteur van de Voedselzandloper)

Meer informatie is te vinden op de site artsenvoeding.nl.
Inschrijven kan via deze link.

Het congres is een initiatief van Voeding Leeft.
Dit artikel afdrukken