In Kunming moet de 'zero draft' uitmonden in een nieuw mondiaal biodiversiteitsakkoord, de 'Green Deal for Nature'. Via per 2030 te realiseren doelen moet de wereld dan vanaf 2050 'in harmonie met de natuur leven', schrijft de Volkskrant.

De 'zero draft' is een "desperate blueprint", aldus ScienceAlert. De komende 10 jaar moet minstens 30% van de aarde (zowel land als zee) een beschermde status krijgen om behoud en herstel van ecosystemen mogelijk te maken. Op dit moment is zo'n 10 à 15% van het landoppervlak beschermd en slechts 1,17% van de oceanen.

De uitbreiding moet voorkomen dat de dreigende massa-extinctie van planten en dieren doorzet. Vorig jaar berichtte het VN-biodiversiteitspanel IPBES dat zonder ingrijpende maatregelen de komende decennia een miljoen soorten uit dreigt te sterven als direct gevolg van menselijk handelen.

Eerdere biodiversiteitsakkoorden - de CBD bestaat sinds 1992 - en doelstellingen zijn blijven steken in het stadium van een papieren tijger, zegt Henk Simons van natuurkoepel IUCN-NL in de Volkskrant. "We kunnen nog zulke mooie doelen opstellen, maar de psychologie van de verandering blijft de grootste bottleneck."
Dit artikel afdrukken