Frans van Dongen, de lobbyist van de Nederlandse vleessector in Brussel, stelt dat de EU een verkeerde weg bewandelt bij de Russische importstop voor Europees varkensvlees. De EU heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een procedure aangespannen om Rusland op andere gedachten te brengen. Van Dongen verwoordt de vrees dat dit een jarenlang slepende procedure gaat worden waarbij uiteindelijk de EU misschien wel wint, maar Rusland dan al lang en breed zijn vleessector heeft gereorganiseerd en nieuwe wegen heeft gevonden.

Rusland heeft eind januari, na het vaststellen van de Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen de grenzen gesloten, 'op basis van het douane-unie-certificaat dat stelt dat de EU in zijn geheel vrij moet zijn van Afrikaanse Varkenspest', schrijft Boerderij. Van Dongen: "Rusland was echter bereid om het exportverbod te beperken tot Litouwen en Polen en de EU landen die daaraan grenzen. Dat had dus betekend dat landen als Nederland, België, Denemarken, Frankrijk en de zuidelijke EU-landen nu hadden kunnen exporteren." Omdat de EU er voor gekozen heeft het solidariteitsprincipe te hanteren, is dit nu niet mogelijk.

Verder wijst Van Dongen er op dat in andere lopende conflicten of bij andere partijen de EU nog niet eerder naar de WTO is gestapt, en dat het solidariteitsprincipe ook niet altijd consequent wordt toegepast. Als lichtpuntje noemt hij dan nog wel dat het tijdens een WTO-procedure altijd mogelijk is tussentijds tot een vergelijk te komen.
Dit artikel afdrukken