In de VS stijgen de prijzen van vlees razendsnel. Dat komt omdat de rundvleesstapel door de droogte (met een voer- en watergebrek als gevolg) is uitgedund en omdat het PED-virus de varkensstapel heeft verkleind. En nu blijkt er ook iets aan de hand te zijn met kip.

Genetisch foutje
Hanen van de genetica-firma Aviagen blijken een genetisch foutje te hebben waardoor de dieren snel te dik worden en duidelijk minder vruchtbaar worden. Dat zorgt ervoor dat er te weinig eieren worden geproduceerd waaruit vleeskippen worden geboren.

Tekorten drijven prijs vleessoorten onderling verder op
Dat is nogal een probleem omdat het onderhavige hanentype de vader is van 25% van de vleeskuikens die de VS produceren. De hoge prijzen voor rund en de tekorten aan varkensvlees, maken normaal gesproken kip - de goedkoopste vleessoort - een aantrekkelijk geprijsd alternatief. Reuters bericht echter dat er een fors tekort aan kip aan het ontstaan is, omdat de ongewenste haan eerst moet worden doorontwikkeld, terwijl andere rassen de rol van die haan niet direct kunnen overnemen. Dat kost immers verschillende maanden, wellicht zelfs een jaar.

De trend wordt nog eens versterkt doordat de vraag naar vlees toeneemt omdat de hoeveelheid beschikbaar vlees op de de wereldmarkt daalt terwijl de vraag toeneemt. Het tijdelijk tekort aan productie kan dan ook voor forse internationale prijsstijgingen leiden.

Europa is een eiland
Europa woont op een eiland. Bij ons brengt geen van de drie vleessoorten veel op, terwijl de producties teruglopen. Dat is het gevolg van de Afrikaanse varkenspest, te hoge voerkosten bij te lage verkoopprijzen (varkens en kip) en vleesfraude (rundvlees). Bij ons blijven de prijzen laag en roepen NGO's om hogere prijzen. Die zijn echter te verwachten als gevolg van de marktwerking. Als de Europese markt is uitgeziekt en weer tot de wereldmarkt gaat behoren, kunnen de afgeslankte productieniveau's voor zoveel krapte zorgen dat ook in de EU de prijzen significant zullen stijgen. Dat zal een lagere vleesconsumptie bevorderen.
Dit artikel afdrukken