In 2017 betaalde de consument 3,8 procent meer voor zijn vlees dan het jaar ervoor. Ook de prijzen bij producenten, zoals slachterijen en uitbeenbedrijven, stegen. Gemiddeld nam de prijs van vlees in de winkel de afgelopen twintig jaar met bijna 2 procent per jaar toe. In 2017 was de prijsstijging van vlees in de winkels twee keer zo hoog als dat gemiddelde. In 2001 was de stijging bijna 10 procent. Toen was de prijsstijging vermoedelijk het gevolg van de uitbraak van mond-en-klauwzeer dat jaar.

Geen verklaring
Het CBS heeft geen verklaring voor de prijsstijging nu. In het AD zegt Cor Pierik van het CBS dat Nederland afgelopen jaar in de top drie landen met de grootste prijsstijging staat. "Waardoor dat komt," zegt hij, "valt lastig te zeggen." Opvallend genoeg zijn er ook landen waar de prijs van vlees afgelopen jaar daalde: Ierland, Cyprus, Finland en Griekenland zagen allemaal de vleesprijs dalen.

'Kiptekort'?
Op BNR-radio bracht vanmorgen Hennie de Haan van de Nederlandse pluimveehoudersvakbond mogelijk een deel van een verklaring naar voren: omdat Nederlandse supermarkten alleen nog maar 'conceptvlees' (met een ster van de Dierenbescherming of een hogere welzijnseis dan de wet vereist) brengen, is er geen permanent overaanbod meer om piekmomenten in de vraag op te vangen. "De productie van deze kippen is zo strak gepland, dat je pieken gewoon niet op kunt vangen. Er wordt nu precies geproduceerd wat er (door supermarkten) nodig wordt geacht”, zegt de Haan. Dat zou, dankzij het mooie barbecueweer nu, zelfs tot een dreigend kiptekort leiden in de Nederlandse supermarkten, schrijft Distrifood.
Dit artikel afdrukken