Het nieuws werd begin deze avond bekend gemaakt door De Boerderij. Het bedrijf wordt uitgekleed en opgesplitst in twee afzonderlijke BV's voor Food en Ingredients.

'Vion wordt een echte vleesreus' kopten vleesvakbladen in 2008 toen toenmalig Vion-bestuursvoorzitter Daan van Doorn en zijn aandeelhouder ZLTO, de Brabantse boerenkoepel die destijds werd aangevoerd door voorzitter Antoon Vermeer, de overname van Grampian aankondigde. De overname maakte deel uit van de volumestrategie die Van Doorn en Vermeer aanhingen. Hoe meer volume, hoe gegarandeerder de winstmogelijkheden van het uit bij elkaar gekochte losse bedrijven bestaande VION zou worden.

De werkelijkheid is nogal anders gebleken. Grampian, dat werd overgenomen voor 400 miljoen euro, heeft nooit winst gedraaid. Op de 9 miljard omzet van VION werd nooit een bankable winst gemaakt. Het lijkt erop dat een grote buitenlandse 'bleeder' - zoals in vakjargon een ernstig verlieslatende activiteit wordt genoemd - wordt verkocht.

Op de site van De Boerderij constateert een commentator dat de centen van de leden van koepel ZLTO er doorheen zijn gejaagd.

De crisis in boerenland is groot. Van de naar schatting ruim € 800 miljoen eigen vermogen van ZLTO, de rijke koepel naast LTO Noord en de Limburgse LLTB, is voor ca. 90% belegd in het nagenoeg onverkoopbare en bancair dus waardeloze VION. Mogelijk biedt de splitsing in Food (waarin de zwaar verlieslatende slachterijactiviteiten zijn ondergebracht) en Ingredients (waarin met hoogwaardige derivaten van afvalproducten de verliezen van 'Food' worden goedgemaakt) soelaas om enig vermogen voor de leden van ZLTO te behouden. De activiteiten van beide BV's zijn echter zozeer van elkaar afhankelijk dat aandeelhouder ZLTO zich vermoedelijk weinig illusies maakt over zijn vermogenspositie op basis van de theoretische winstcapaciteit van Ingredients in geval van afstoting of faillissement van Food.

Fotocredits: LandJuwel
Dit artikel afdrukken