image

Een aantal dagen geleden had ik nog een stukje oude Comté alpage – een koeienkaas, die in de bergen zelf gemaakt wordt in het Oosten van Frankrijk. De melk én de kaas blijven dus boven. De kaas wordt geaffineerd in de zuivere berglucht en klimaatomstandigheden ‘boven’.
Gewone ‘beneden’ Comté is niet te versmaden, Comté alpage al helemaal niet. 100% natuurlijke én authentieke kaas.

Ik besloot het maar helemaal op te eten, met brood gemaakt van een ‘moeder’-deeg van 15 jaar oud, goede boter uit de Bourgogne, een glas witte wijn (een Picpoul 2004 van Domaine Bridau uit Montagnac in de Hérault) en een simpele salade van kleine komkommers en roma-tomaten (ergens uit de Cévennen, nadere herkomst onbekend) met zeezout, vers gemalen peper en een drupje met zorg geperste olijfolie uit Andalusië van Judith Moog (van de huilerie/olieperserij F.J. Moog bij Carcassonne).
Simpel, zo klaar en om je vingers bij op te eten omdat de ingrediënten tegelijk heel puur zijn en heel veel smaak hebben.

Omdat onze vier katten om me heen bleven jengelen, gaf ik ze allemaal 2 stukjes van de kaas gegeven (afkomstig van André Vernière uit Saint-Chinian). Meestal houdt het daar niet mee op en willen ze meer. Dit keer gebeurde dat niet. Heel duidelijk niet zelfs. Ze waren helemaal voldaan en gingen zich uitgebreid zitten wassen. Daarna kropen ze lekker in een hoekje, nét uit de zon. Op de foto onze grote oude Magnus en zijn nichtje Vénus, in elkaar gekruld.

Er wordt vaak beweerd dat goede producten – die nog échte smaak hebben – weliswaar soms 2 tot 3 zo duur zijn als ‘gewone’, maar je veel sneller bevredigen. Dat zou een goede zaak zijn, want we eten met z’n allen een keer of wat teveel. Voor hetzelfde geld zou je dus veel beter kunnen eten én meteen de gewichtsproblemen uit de wereld helpen.

Ik moet bekennen dat ik daar nooit zozeer bij stil sta: ik heb geen gewichtsprobleem en vind het belangrijk dat eten en drinken gewoon lekker zijn. Waarom slecht eten en drinken als het ook goed kan – desnoods wat minder.

Niettemin zette het gedrag van onze katten me aan het denken: zou het echt waar zijn?
Dat zou toch geweldig nieuws zijn en een einde kunnen maken aan die dolmakende supermarktoorlog in ons land en de smaakvervakking die er het gevolg van is!

Uiteraard: dit is slechts een n=1 steekproef. Ik zou zeggen: probeer het ook eens ;-)
Dit artikel afdrukken