Leuk theorietje, maar heeft Cramwinckel er wel eens over nagedacht dat er mogelijk niks mis is met vette producten? We hebben vet nodig en eten van alles veel te veel. Alleen word je van teveel planten eten niet zo snel dik als van het eten van vet in een omgeving die ook nog eens barst van de geraffineerde koolhydraten. Aangezien die ons lichaam - volgens de nieuwste, wetenschappelijk goed te onderbouwen theorieen - vet laten opslaan en zichzelf in vet omzetten, zijn dat de boosdoeners.
Fantasie en theorie. Misschien eerst wat meer naar onderbouwing zoeken in plaats van meteen achter de vethaat aan te rennen en ook een duit in het zakje van de gezondheidsmarketing te doen?
Ben het overigens roerend met Cramwinckel eens dat het onzin is om Magnums, Frideale en nog zo wat van dat spul als gezond te verkopen door er wat mee te rommelen en er een gezond stickertje op te plakken.
"Een product is niet lekker, maar wordt lekker gevonden. Smaak proef je niet alleen met de mond, maar met alle zintuigen. Als fabrikant is het daarom belangrijk om een product goed te positioneren. Maak keuzes. Kies voor verwennen òf gezond." Dat zegt Bob Cramwinckel, oprichter van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO).
Later als kind ervaren we dat gezond niet altijd lekker is. Kinderen moet allerlei 'gezonde' groenten leren eten die niet vet en romig zijn, maar juist bitter en
Als fabrikant zou je dus nooit voor lekker én gezond moeten kiezen. Zijn persoonlijke mening is dat de meeste gezondheidsproducten een hype zijn, die voorbij gaat. "Gezondheid zal veel meer gezocht worden in verse en oorspronkelijke producten en niet in koekjes. Daarnaast moet gezondheid ook niet voor 100% in eten worden gezocht", aldus Cramwinckel.
bron: VMT met dank aan foodholland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jacobus,vind ik tekort door de bocht.
Je moet geleerd krijgen,als het even kan, welke vetten goed zijn en welke niet.Dan krijg je pas overzicht in wat wel,minder,slecht en goed is.Dan pas kan je ook verantwoordelijkheid nemen in wat je eet.En dan nog,verschilt het per persoon,man en vrouw,volwassenen en kinderen.Stafoude mensen.
Verder,de steeds elkaar tegensprekende berichtgevingen,vind ik ook niet bevordelijk,voor ons mensen.
Ik liet op een gegeven moment veel vet staan.Mijn oudste dochter,arts,vertelde mij,dat ik niet alles moest laten,omdat juist voor vrouwen,bepaalde vetten voor onze hormoontjes erg belangrijk zijn.
Hetzelfde met cholestorolgehalte.Wist ik ook nooit,dat dat een lichaamseigen fenomeen was.
Een mens kan niet alles weten en gelukkig deels ook maar.
Kijk,een ,zoals ik het hierboven beschreven ijsje noem;het pakje roomboter vermaakt tot een ijsje,nu,dat is niet zo moeilijk te bedenken,dat je daar in ieder geval niet elke dag 1 van moet nemen.
Vette producten minder vet maken is niet de juiste weg. Als je minder vet wilt eten laat je een vet product maar een keertje staan. Wederom..., eigen verantwoordelijkheid!
Ik associeer lekker niet met vet en romig. Magnums doen mij ook helemaal niets. Verder zal het waarderen van moedermelk al voor de geboorte zijn vastgelegd.
Sommige vette producten iets minder vet maken met behoud van smaak, lijkt mij overigens juist geen slecht idee.