Meteen nadat op 6 augustus Rusland de boycot op landbouwproducten uit de EU, VS, Canada, Noorwegen en Australië afkondigde, begon er al aan de lijst met verboden producten geknabbeld te worden. De eerste uitzondering die gemaakt werd was voor lactosevrije producten en andere speciaal aangepaste voeding en supplementen. Met name de uitzondering voor de lactosevrije zuivel zorgt in de Russische zuivelsector echter voor onrust.

Uitzonderingen te ruim gesteld
Volgens de Russische zuivel-organisatie is de nu gecreëerde uitzondering zo ruim uit te leggen, dat sommige producenten (zoals het Finse Valio) 'inmiddels weer 70 procent van de oorspronkelijke export naar Rusland kan voortzetten', schrijft Boerderij. Ook andere zuivelproducenten hebben de mazen in het decreet snel ontdekt en sturen hun kazen, yoghurts en melk bijna als vanouds naar Rusland.

Geen ingewikkelde technologie
De Russische zuivelindustrie stelt dat het proces om lactosevrije melk te maken niet ingewikkeld is en dat zij dat zelf ook heel goed kan. Enig overleg over de te maken uitzondering zou waarschijnlijk tot een andere uitkomst hebben geleid. Volgens de melkorganisatie zouden alleen 'speciaalproducten', zoals kindervoeding, onder de uitzondering hoeven te vallen.

Een andere reden van onrust onder de Russische zuivelproducenten is dat de regering nieuwe afspraken heeft gemaakt over de invoer van zuivel vanuit Wit-Rusland. Dat zou het de Wit-Russen wel erg gemakkelijk maken hun zuivelexport te vergroten, vrezen de zuivelboeren.
Dit artikel afdrukken