Het Finse zuivelbedrijf Valio werd, zoals veel Europese bedrijven, hard getroffen door de importstop op agrarische producten. In plaats van andere afzetmarkten te zoeken, heeft het bedrijf zijn strategie aangepast. Het is zijn eigen bedrijven ín Rusland aan het uitbreiden en heeft inmiddels de eerste pakken Russische melk in de supermarktschappen van Sint-Petersburg weten te krijgen, meldt de Helsinki Times. "We zullen onze producten binnen de grenzen uitbreiden om dat we het risico moeten spreiden", zegt Mika Koskinen, directeur van de Russische tak van Valio, in de krant.

Valio was één van de eerste bedrijven die wist te profiteren van de versoepeling van het embargo voor speciale producten. Die liet de import van lactosevrije melk weer toe en daar wist Valio goed gebruik van te maken. Tot ongenoegen van de Russische zuivelsector.

McDonald's
Mogelijk wordt ook Valio nu doelwit van extra 'maatregelen' zoals bijvoorbeeld ook Amerikaanse McDonald's overkomt en tot sluitingen van restaurants leidt. Vorige week kwam het bericht dat de voedselveiligheidstoezichthouder in de lactose-vrije Valio-melk sporen van antibiotica had aangetroffen. Volgens Koskinen is dat onmogelijk. "We hebben de autoriteiten gevraagd de testen nogmaals uit te voeren". Over eventuele achterliggende motieven liet hij zich niet uit.

Fotocredits: Valio
Dit artikel afdrukken