In de printeditie van de PZC schrijft Wilma de Cort over de voedselveiligheid van streekproducten, die door boeren en tuinders langs de weg of in hun winkels aan huis te koop aangeboden worden - in 2013 bij zo'n 3127 boeren. Grote bedrijven dienen zich immers aan het uitgebreide HACCP-protocol te houden, maar voor kleine, lokale producenten is dat vaak niet haalbaar. Daarom heeft Wageningen UR samen met LTO Nederland en Deli XL een 'beknoptere hygiënecode' ontwikkeld. Deze ligt momenteel bij de NVWA ter goedkeuring. De NVWA zal ook op naleving van de code moeten gaan toezien.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Harold heeft gelijk, een HACCP aanpak is verplicht een keuring/certificaat absoluut niet. Verder pak ik graag nogmaals mijn #11 erbij. Stel nu dat in een achterstandwijk de 18-jarige zoon van een bijstandsmoeder wilt gaan auto-rijden. Zouden wij dan toestaan dat hij dat zonder rijbewijs zou mogen doen puur en alleen vanwege het feit dat het 'bedrijfseconomisch' niet haalbaar is? Nee natuurlijk niet! (dat is alvast mijn antwoord).
@Peter, inderdaad, maar door a vakkennis, b beperkter risico maken een dergelijk systeem ook simpeler / eenvoudiger. Er wordt overigens door de wetgever niet geeist dat een HACCP systeem gecertificeerd is, je moet het hebben, gebruiken en onderhouden!
Ja, klein kan een HACCP analyse maken en zijn procedures op papier vastleggen... maar hoe haalbaar is dat uit bedrijfseconomisch oogpunt? Bijvoorbeeld voor een boer die zijn eigen melk tot kaas verwerkt? Met name de vraag of de kosten van de periodieke hercertificering gedragen kunnen worden.
Bij een Campina liggen de risico's hoger, met name doordat de impact van een besmetting veel groter is. Campina heeft miljoenen klanten, de kaasboerderij honderden. Dat maakt dat ik verwacht dat grote producenten meer moeite doen om hun processen op orde te houden dan kleine.
@Wouter, Het ging hier juist om groot vs klein. Klein kan m.i. ook best een eigen HACCP analyse maken, vakkennis genoeg, en de scope is beperkter!
@Dick B, Overigens doen wij zelf wel eindproduct controle's (bovenop ons HACCP systeem), niet om te borgen, maar om te monitoren. Sterker nog wij verkopen pas NA vrijgave van al onze tests (kan alleen bij vriesvers).
@Peter, mijn oma kreeg autorij les van mijn opa. Mijn vader heeft in zijn militaire dienst zijn rijbewijs voor vrachtwagen en motor gekregen (in beide heeft hij nooit gereden). Jouw grootvader dronk zijn eigen melk en kaas waarschijnlijk. Andere tijden. Niet te vergelijken met een moderne melkveehouder die honderd koeien heeft, een melkrobot etc. FrieslandCampina overigens heeft een zeer moderne HACCP (en hoger kwaliteitsmanagement systeem). Gelukkig maar.