In de printeditie van de PZC schrijft Wilma de Cort over de voedselveiligheid van streekproducten, die door boeren en tuinders langs de weg of in hun winkels aan huis te koop aangeboden worden - in 2013 bij zo'n 3127 boeren. Grote bedrijven dienen zich immers aan het uitgebreide HACCP-protocol te houden, maar voor kleine, lokale producenten is dat vaak niet haalbaar. Daarom heeft Wageningen UR samen met LTO Nederland en Deli XL een 'beknoptere hygiënecode' ontwikkeld. Deze ligt momenteel bij de NVWA ter goedkeuring. De NVWA zal ook op naleving van de code moeten gaan toezien.
Harold heeft gelijk, een HACCP aanpak is verplicht een keuring/certificaat absoluut niet. Verder pak ik graag nogmaals mijn #11 erbij. Stel nu dat in een achterstandwijk de 18-jarige zoon van een bijstandsmoeder wilt gaan auto-rijden. Zouden wij dan toestaan dat hij dat zonder rijbewijs zou mogen doen puur en alleen vanwege het feit dat het 'bedrijfseconomisch' niet haalbaar is? Nee natuurlijk niet! (dat is alvast mijn antwoord).