Vegetariërs vertonen minder indicaties van een aanwezige ziekte dan vleeseters, schrijft MedicalXpress over onderzoek van de universiteit van Glasgow.
In bloed- en urinemonsters zochten Schotse wetenschappers naar verschillen in ziektemarkers tussen verschillende voedingspatronen. Ze bekeken data van 177.723 personen uit de UK Biobank study. De proefpersonen zijn tussen 37 en 73 jaar oud en veranderden de afgelopen 5 jaar vrijwel niets aan hun eetgewoonten.
De groep werd gesplitst in vegetariërs (geen rood vlees, vis of gevogelte, wel nutriënt- en vezelrijk groenten, fruit en noten) en vleeseters. De 19 bestudeerde biomarkers uit bloed en urine zijn indicatoren voor diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, lever-, bot- en gewrichtsgezondheid en de nierfunctie.
In de analyse werd de invloed van geslacht, leeftijd, etniciteit, opleidingsniveau, obesitas, roken en alcoholinname meegenomen. Zelfs rekening houdend met die factoren bleken vegetariërs op 13 biomarkers die de gezondheid bedreigen lager te scoren dan vleeseters. Onder die biomarkers vallen onder meer totaal cholesterol, LDL (het slechte cholesterol), apolipoproteine A en B (markers voor hart- en vaatziekten) en GGT en AST (markers voor de leverfunctie), IGF-1 (voor groei van kankercellen) en creatinine (voor verslechtering van de nierfunctie).
Toch scoren de vegetariërs óók minder goede stofjes dan vleeseters, zoals HDL (het goede cholesterol) en vitamine D en calcium (voor bot- en gewrichtsgezondheid). Tevens hadden de proefpersonen met een vegetarisch dieet meer vetten en cystatine C - een voorspeller van nierfalen - in hun bloed.
De onderzoekers benadrukken de observationele aard van de studie. Harde oorzakelijke relaties tussen de twee voedingspatronen en de ziektemarkers konden ze niet aantonen. Vooralsnog mag je daarom ook nog even geloven dat rood vlees en gevogelte wél gezond zijn.
medicalXpress - Vegetarians have healthier levels of disease markers than meat-eaters
In bloed- en urinemonsters zochten Schotse wetenschappers naar verschillen in ziektemarkers tussen verschillende voedingspatronen. Ze bekeken data van 177.723 personen uit de UK Biobank study. De proefpersonen zijn tussen 37 en 73 jaar oud en veranderden de afgelopen 5 jaar vrijwel niets aan hun eetgewoonten.
De groep werd gesplitst in vegetariërs (geen rood vlees, vis of gevogelte, wel nutriënt- en vezelrijk groenten, fruit en noten) en vleeseters. De 19 bestudeerde biomarkers uit bloed en urine zijn indicatoren voor diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, lever-, bot- en gewrichtsgezondheid en de nierfunctie.
In de analyse werd de invloed van geslacht, leeftijd, etniciteit, opleidingsniveau, obesitas, roken en alcoholinname meegenomen. Zelfs rekening houdend met die factoren bleken vegetariërs op 13 biomarkers die de gezondheid bedreigen lager te scoren dan vleeseters. Onder die biomarkers vallen onder meer totaal cholesterol, LDL (het slechte cholesterol), apolipoproteine A en B (markers voor hart- en vaatziekten) en GGT en AST (markers voor de leverfunctie), IGF-1 (voor groei van kankercellen) en creatinine (voor verslechtering van de nierfunctie).
Toch scoren de vegetariërs óók minder goede stofjes dan vleeseters, zoals HDL (het goede cholesterol) en vitamine D en calcium (voor bot- en gewrichtsgezondheid). Tevens hadden de proefpersonen met een vegetarisch dieet meer vetten en cystatine C - een voorspeller van nierfalen - in hun bloed.
De onderzoekers benadrukken de observationele aard van de studie. Harde oorzakelijke relaties tussen de twee voedingspatronen en de ziektemarkers konden ze niet aantonen. Vooralsnog mag je daarom ook nog even geloven dat rood vlees en gevogelte wél gezond zijn.
Een aantal ziektebeelden verbetert wanneer wordt overgegaan op een vegetarisch dieet. Bijvoorbeeld een aantal eiwitallergieën, maar ook MS. Voor deze laatste zijn er Chef Cards die het uit eten gaan in een restaurant vereenvoudigen. Ook het TV programma 'Docters van Morgen' heeft het vegetarisch dieet verschillende keren onder de aandacht gebracht.
#3 Ja dat is gedaan.
A randomized crossover trial on the effect of plant-based compared with animal-based meat on trimethylamine-N-oxide and cardiovascular disease risk factors in generally healthy adults: Study With Appetizing Plantfood-Meat Eating Alternative Trial (SWAP-MEAT)
Echter, maar ze zijn niet weer teruggegaan naar de oorsprongsgroep, de groep was te klein en ze hebben 'tussenmaten' gebruikt. Daarnaast is de studie betaald/gedaan door Beyond Meat, dus enige WC-eend-alert.
https://www.foodlog.nl/artikel/vlees-is-slecht-voor-het-hart-vervolg-op-de-canadese-rel/allcomments/#comment-289938
Ik lees regelmatig dat cholesterolwaardes zijn gedaald nadat mensen vegan zijn geworden. Dit zou eens onderzocht moeten worden. Daarnaast schijnen ontstekingen te verdwijnen, maar dat zou ook kunnen door verminderde calorie-inname heb ik begrepen
(nee, ik zou niet aan zo'n onderzoek willen meedoen Carolien)
Er zijn vleeseters die heel gezond zijn. En vegetariërs. Een veelzijdig, groente/fruitrijk menu bereikt veel. Maar er is ook veel shit... ook vegetariërs kunnen een verkeerd menu hebben.
Als er obesitas speelt, is er iets anders aan de hand dan een B12 tekort (die kant en klare - ongefermenteerde - soja vleesvervangers heb ik mijn vraagtekens bij dagelijks gebruik... als bij bewerkt GM gevoerd vlees).
Het kan ook erfelijk bepaalde aanleg zijn (maar erfelijke factoren kunnen veranderen o.i.v. mRNA processen - zoals bij de voeding van de moeder, die ook al voor een groot deel de smaak bepaalt van het kind - of stressbelasting - tijdens de zwangerschap.... of zelfs belastingen van de oma, die één generatie overslaan).
Ik ken in ieder geval 3 vegetariërs (2 vanaf hun geboorte) die alle3 obese zijn. Van 2 (moeder en zoon) weet ik niet in hoeverre nog/al ernstig obese, maar dochter morbide obeso.
Is er nooit iemand geweest die het gewoon eens heeft getest? Zoals in de film Super Size Me: Allerlei bloedwaarden en andere gezondheidskenmerken vastleggen (nulmeting), dan overstappen op vegetarisch eten, en dan na een aantal weken of maanden weer meten. Het beste zou zijn als er ook vegetariërs meedoen, maar die moeten dan na hun nulmeting een tijdje vlees gaan eten en dat zullen ze wel niet willen, toch, René?