Vegetariërs vertonen minder indicaties van een aanwezige ziekte dan vleeseters, schrijft MedicalXpress over onderzoek van de universiteit van Glasgow.

In bloed- en urinemonsters zochten Schotse wetenschappers naar verschillen in ziektemarkers tussen verschillende voedingspatronen. Ze bekeken data van 177.723 personen uit de UK Biobank study. De proefpersonen zijn tussen 37 en 73 jaar oud en veranderden de afgelopen 5 jaar vrijwel niets aan hun eetgewoonten.

De groep werd gesplitst in vegetariërs (geen rood vlees, vis of gevogelte, wel nutriënt- en vezelrijk groenten, fruit en noten) en vleeseters. De 19 bestudeerde biomarkers uit bloed en urine zijn indicatoren voor diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, lever-, bot- en gewrichtsgezondheid en de nierfunctie.

In de analyse werd de invloed van geslacht, leeftijd, etniciteit, opleidingsniveau, obesitas, roken en alcoholinname meegenomen. Zelfs rekening houdend met die factoren bleken vegetariërs op 13 biomarkers die de gezondheid bedreigen lager te scoren dan vleeseters. Onder die biomarkers vallen onder meer totaal cholesterol, LDL (het slechte cholesterol), apolipoproteine A en B (markers voor hart- en vaatziekten) en GGT en AST (markers voor de leverfunctie), IGF-1 (voor groei van kankercellen) en creatinine (voor verslechtering van de nierfunctie).

Toch scoren de vegetariërs óók minder goede stofjes dan vleeseters, zoals HDL (het goede cholesterol) en vitamine D en calcium (voor bot- en gewrichtsgezondheid). Tevens hadden de proefpersonen met een vegetarisch dieet meer vetten en cystatine C - een voorspeller van nierfalen - in hun bloed.

De onderzoekers benadrukken de observationele aard van de studie. Harde oorzakelijke relaties tussen de twee voedingspatronen en de ziektemarkers konden ze niet aantonen. Vooralsnog mag je daarom ook nog even geloven dat rood vlees en gevogelte wél gezond zijn.
medicalXpress - Vegetarians have healthier levels of disease markers than meat-eaters
  • Deel
Druk af