Denk je met Kerst een milieuvriendelijk en duurzaam stukje vlees op tafel te zetten, kom je veelal van een koude kermis thuis. Meer dan de helft van het wild dat in de grote supermarkten aangeboden wordt, is namelijk afkomstig van 'kweekwild'.

Dat concludeert de Stichting Natuur & Milieu, die samen met Questionmark het wild in de supermarkten onder de loep nam.

Slechts 10% van Nederlandse bodem
Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu zegt op BNR "We hebben 70 verschillende soorten wildproducten gevonden, eigenlijk in alle supermarkten. 25 daarvan is echt wild, 17 daarvan is gekweekt wild en van 28 producten is het onbekend". In Trouw preciseert de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren bovendien dat 'slechts een kleine tien procent van het aangeboden wild is echt geschoten op Nederlandse bodem'.

'Echt wild heeft geen milieuimpact'
Het konijnen-, eenden- en hertenvlees dat we bij AH, PLUS en Jumbo aantreffen is vrijwel allemaal gekweekt. Alleen het wild van Marqt is in 9 van de 10 gevallen wild wild. Kweekwild hoeft overigens niet erg te zijn, maar, zo zegt Akkerman: "wij vinden het belangrijk dat consumenten kunnen zien wat ze eten. Dus als het echt wild is, moet dat op de verpakking staan. Maar ook als het gekweekt wild is."

Volgens de milieu-organisatie is de milieu-impact van gekweekt wild veel groter dan die van echt wild. Ook spelen er dierwelzijnsaspecten bij kweekwild. "Wild maakt onderdeel uit van de natuur, dus het heeft geen impact en geen effect op het milieu. Voor kweekwild is er veel landbouwgrond nodig om voer te produceren. Bovendien worden die dieren onder erbarmelijke omstandigheden in hokken gehouden, waar veel fijnstof en ammoniak vrijkomt. Dat is niet duurzaam"

Maar dat klopt niet
Wil je 'echt' wild met de Kerst? Kies dan haas of ree, suggereert Natuur en MIlieu. Dat zijn dieren die niet gefokt worden en dus echt geschoten moeten worden. Overigens is het aanbod daarvan mogelijk erg schaars: door de vogelgriep is de afgelopen de jacht in Nederland gesloten geweest. Die ging pas deze week weer open - voor de reeënjacht geldt dat die pas per 1 januari weer open gaat.

Maar ook zonder die beperkte jacht gaat Natuur & Milieu nat. Als we allemaal wild wild willen eten, is er lang niet genoeg. Daarom wordt het gekweekt. Daarom is wild wild niet duurzamer, maar slechts een oplossing voor minder kweekwild.
Dit artikel afdrukken