Denk je met Kerst een milieuvriendelijk en duurzaam stukje vlees op tafel te zetten, kom je veelal van een koude kermis thuis. Meer dan de helft van het wild dat in de grote supermarkten aangeboden wordt, is namelijk afkomstig van 'kweekwild'.
Dat concludeert de Stichting Natuur & Milieu, die samen met Questionmark het wild in de supermarkten onder de loep nam.
Slechts 10% van Nederlandse bodem
Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu zegt op BNR "We hebben 70 verschillende soorten wildproducten gevonden, eigenlijk in alle supermarkten. 25 daarvan is echt wild, 17 daarvan is gekweekt wild en van 28 producten is het onbekend". In Trouw preciseert de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren bovendien dat 'slechts een kleine tien procent van het aangeboden wild is echt geschoten op Nederlandse bodem'.
'Echt wild heeft geen milieuimpact'
Het konijnen-, eenden- en hertenvlees dat we bij AH, PLUS en Jumbo aantreffen is vrijwel allemaal gekweekt. Alleen het wild van Marqt is in 9 van de 10 gevallen wild wild. Kweekwild hoeft overigens niet erg te zijn, maar, zo zegt Akkerman: "wij vinden het belangrijk dat consumenten kunnen zien wat ze eten. Dus als het echt wild is, moet dat op de verpakking staan. Maar ook als het gekweekt wild is."
Volgens de milieu-organisatie is de milieu-impact van gekweekt wild veel groter dan die van echt wild. Ook spelen er dierwelzijnsaspecten bij kweekwild. "Wild maakt onderdeel uit van de natuur, dus het heeft geen impact en geen effect op het milieu. Voor kweekwild is er veel landbouwgrond nodig om voer te produceren. Bovendien worden die dieren onder erbarmelijke omstandigheden in hokken gehouden, waar veel fijnstof en ammoniak vrijkomt. Dat is niet duurzaam"
Maar dat klopt niet
Wil je 'echt' wild met de Kerst? Kies dan haas of ree, suggereert Natuur en MIlieu. Dat zijn dieren die niet gefokt worden en dus echt geschoten moeten worden. Overigens is het aanbod daarvan mogelijk erg schaars: door de vogelgriep is de afgelopen de jacht in Nederland gesloten geweest. Die ging pas deze week weer open - voor de reeënjacht geldt dat die pas per 1 januari weer open gaat.
Maar ook zonder die beperkte jacht gaat Natuur & Milieu nat. Als we allemaal wild wild willen eten, is er lang niet genoeg. Daarom wordt het gekweekt. Daarom is wild wild niet duurzamer, maar slechts een oplossing voor minder kweekwild.
Dit artikel afdrukken
Dat concludeert de Stichting Natuur & Milieu, die samen met Questionmark het wild in de supermarkten onder de loep nam.
Slechts 10% van Nederlandse bodem
Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu zegt op BNR "We hebben 70 verschillende soorten wildproducten gevonden, eigenlijk in alle supermarkten. 25 daarvan is echt wild, 17 daarvan is gekweekt wild en van 28 producten is het onbekend". In Trouw preciseert de Nederlandse Bond van Poeliers en Wildhandelaren bovendien dat 'slechts een kleine tien procent van het aangeboden wild is echt geschoten op Nederlandse bodem'.
'Echt wild heeft geen milieuimpact'
Het konijnen-, eenden- en hertenvlees dat we bij AH, PLUS en Jumbo aantreffen is vrijwel allemaal gekweekt. Alleen het wild van Marqt is in 9 van de 10 gevallen wild wild. Kweekwild hoeft overigens niet erg te zijn, maar, zo zegt Akkerman: "wij vinden het belangrijk dat consumenten kunnen zien wat ze eten. Dus als het echt wild is, moet dat op de verpakking staan. Maar ook als het gekweekt wild is."
Volgens de milieu-organisatie is de milieu-impact van gekweekt wild veel groter dan die van echt wild. Ook spelen er dierwelzijnsaspecten bij kweekwild. "Wild maakt onderdeel uit van de natuur, dus het heeft geen impact en geen effect op het milieu. Voor kweekwild is er veel landbouwgrond nodig om voer te produceren. Bovendien worden die dieren onder erbarmelijke omstandigheden in hokken gehouden, waar veel fijnstof en ammoniak vrijkomt. Dat is niet duurzaam"
Maar dat klopt niet
Wil je 'echt' wild met de Kerst? Kies dan haas of ree, suggereert Natuur en MIlieu. Dat zijn dieren die niet gefokt worden en dus echt geschoten moeten worden. Overigens is het aanbod daarvan mogelijk erg schaars: door de vogelgriep is de afgelopen de jacht in Nederland gesloten geweest. Die ging pas deze week weer open - voor de reeënjacht geldt dat die pas per 1 januari weer open gaat.
Maar ook zonder die beperkte jacht gaat Natuur & Milieu nat. Als we allemaal wild wild willen eten, is er lang niet genoeg. Daarom wordt het gekweekt. Daarom is wild wild niet duurzamer, maar slechts een oplossing voor minder kweekwild.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Natuur & Milieu heeft gelijk, er is niet genoeg wild voor iedereen op 's Neerlands bodem. Het alternatief is dus kweekwild maar daar zit geen smaak aan.
Een kooi konijn smaakt nog minder dan een plof kip. De hazen die in de supermarkt liggen komen van de Argentijnse pampa's en zijn niet te vergelijken met Nederlandse wilde haas. Ook de geschoten tamme fazant uit Schotland staat in schril contrast met de vrije Nederlandse fazant.
Wat het beest gegeten heeft heeft invloed op de smaak van het vlees. Echte wilde beesten scharrelen een beetje rond in de natuur en vreten divers. Het scharrel kippetje uit de tuin smaakt het beter dan het kweekwild uit de supermarkt.
De gemiddelde Nederlander eet 600 gram wild en 86 kg vlees per jaar. 143X meer vlees dan wild dus. 25% (pakweg 150 gram pp pj) is kweekwild. Moeten we hier nog langer over de milieu impact van wild discussiëren.....?
De media stellen het veel te mooi voor, vind ik. Het is goed het onderliggende rapport te lezen.
Wat als wild wordt aangeboden zijn in feite industrie-dieren, die een ellendig en kort leven hebben gehad. In het rapport is te lezen op bladzijde 5, over als wild verkochte konijnen: "Van de gekweekte konijnen haalt één op de 5 konijnen de slachtleeftijd niet, door slechte verzorging, ziekte en stress." Nou dat geeft wel aan hoe slecht de omstandigheden zijn.
En een goed gevoel over echt wild? Dat die dieren een goed leven hebben gehad? In het rapport is te lezen op bladzijde 6: "veel wilde dieren komen om door de jacht. Als de ouderdieren dood zijn, sterven de jongen vaak ook door voedselgebrek. Dat kan het geval zijn bij herten, eenden en zwijnen. Als dieren niet goed worden geraakt, sterven ze een pijnlijke dood."
En aansluitend bij heer Klootwijk, inderdaad, hoe zo heeft wild geen effect op het milieu? In het rapport in bijlage A, is 0,15 vierkante meter opgegeven voor het landgebruik van de wilde haas. Zo weinig landgebruik, dat kan niet kloppen.
Kweekwild. Een oxymoron dat net te laat was om het woord van 2014 te kunnen worden.
Ik snap overigens ook niet wat het eten van wild met kunst te maken heeft. Het bij deze meneer gekochte stukje gerookte gans bij De Hallen in Amsterdam smaakte overigens heerlijk.
Het is een monumentale uitdrukking van een fundamentele houding. Daarom zal hij verder niemand opvallen. Zelfs over onze kop is nog niemand gevallen.