Dat blijkt uit een pilotstudie bij 13 patiënten door onderzoekers van het LUMC. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het tijdschrift BMC Cancer.

De wetenschappers vroegen 7 van de 13 patiënten met borstkanker in een vroeg stadium 24 uur voor en 24 uur na elke chemokuur te vasten. De andere patiënten mochten wel gewoon eten. Na een week bleek bij de vastende patiënten het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes significant hoger te zijn. Ook bleek het DNA van witte bloedcellen minder schade opgelopen te hebben. De patiënten ondervonden geen bijwerkingen van het vasten.

Eiwit- en caloriearm dieet
Het onderzoeksteam wil nu via een grote vervolgstudie, DIRECT geheten, bij 250 borstkankerpatiënten uitzoeken of langer vasten een nog gunstiger effect heeft. Dat wil niet zeggen dat de patiënten helemaal niet mogen eten. De wetenschappers stellen voor de 3 dagen vóór en de dag van de chemotherapie zelf een eiwit- en caloriearm dieet te volgen. Ze hopen dat een dergelijke aanpak niet alleen de gezonde cellen tijdens de chemotherapie beschermt maar ook de schadelijke tumorcellen beter bestrijdt.

Vasten zet gezonde cellen aan tot herstel en behoud
Volgens onderzoeker Stefanie de Groot biedt de pilotstudie goede vooruitzichten. “We denken dat door het vasten gezonde cellen zichzelf beter beschermen door hun energie te stoppen in herstel en behoud. Tumorcellen, door hun mutaties volledig gericht op groei, kunnen dat niet en zijn daardoor extra kwetsbaar." Als het vervolgonderzoek positieve resultaten oplevert, kan het dieet snel geïmplementeerd worden in het behandeltraject van borstkankerpatiënten.

De Groot raadt borstkankerpatiënten af alvast op eigen houtje te gaan vasten.

Fotocredits: 'An empty plate', Carly Sheil
Dit artikel afdrukken