Braziliaanse onderzoekers namen de proef op de som in een onderzoek. Zij kwamen tot de tegenovergestelde conclusie. Dat meldden ze tijdens het jaarcongres van de European Society of Endocrinology (ECE 2018). Intermitterend vasten kan op lange termijn schadelijke gezondheidsgevolgen teweegbrengen en zelfs diabetes 2 veroorzaken, schrijft Science Daily.
Als zelfs bij gezonde individuen met een normaal gewicht - ratten in dit geval - al schade optreedt aan de insulineregulatie, moeten de mensen - met overgewicht - die een vastendieet overwegen helemaal oplettenWaarschuwing
De onderzoekers zetten volwassen ratten met een normaal gewicht 3 maanden op een dieet waarbij ze om de dag dag vastten. Zoals verwacht, vielen de ratten af en gingen ze ook minder eten. Tot zover niets aan de hand. Maar tegelijk bleken de ratten meer buikvet te ontwikkelen en raakten de insulineproducerende cellen in de alvleesklier beschadigd. Dat schrijven de onderzoekers toe aan de hogere niveaus aan zogeheten vrije radicalen, die bij vasten vrijkomen. Er waren zelfs tekenen van beginnende insulineresistentie.
Want als zelfs bij gezonde individuen met een normaal gewicht - ratten in dit geval - al schade optreedt aan de insulineregulatie, moeten de mensen - met overgewicht - die een vastendieet overwegen helemaal opletten: "We moeten rekening houden met het feit dat mensen met overgewicht of obese mensen die aan een vastendieet beginnen, mogelijk al aan insulineresistentie lijden. Ze kunnen dus op lange termijn ernstige schade toebrengen aan hun gezondheid, zoals het krijgen van diabetes type 2", denkt onderzoeker Ana Bonassa.
Dat minder eten verstandig is, trekt niemand in twijfel.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#17 Jan Peter,
Time restricted feeding en Restricting eating time to 8 hours zijn mij al veel langer bekend.
Op een, inmiddels opgeheven, algemene site over afvallen probeerden diverse mensen zich hier aan te houden, met wisselend succes.
Van wat Veronica te berde brengt, hebben ze nu een dieet gemaakt: Het 8 hour diet. Met zelfs nog ruimte voor tussendoortjes.
In deze recente studie vonden ze interessante resultaten, gerelateerd aan Intermittent Fasting (IF):
•Early time-restricted feeding (eTRF) increases insulin sensitivity
•eTRF also improves β cell function and lowers blood pressure and oxidative stress
•eTRF lowers the desire to eat in the evening, which may facilitate weight loss
•Intermittent fasting can improve health even in the absence of weight loss
Insuline gevoeligheid die toeneemt en oxidatieve stress die afneemt. Twee elementen die je tegenkomt bij zo ongeveer elke chronische ziekte die je kunt bedenken: diabetes, hart-en vaatziekten, Alzheimer, ALS, enz.
Het zou zo maar kunnen dat niet IF de oorzaak was van de positieve uitkomsten, maar de "early time". Ons bioritme staat aan alle kanten bloot aan verstorende invloeden, bijvoorbeeld ontbijt overslaan, teveel kunstlicht, te weinig zonlicht, teveel alcohol 's avonds die de slaap verstoort.
Op tijd naar bed, op tijd opstaan en goed ontbijten, minder of niet eten als het donker is, draagt mogelijk of blijkbaar bij aan vermindering van insuline resistentie en oxidatieve stress. Fantastisch toch?
Met de op zondag vastende varkens heb ik geen persoonlijke ervaring. Maar ik weet nog wel dat dat in de zestiger jaren vooral toegepast werd door boeren in de bijbel belt. Dat scheelde ook arbeid op zondag. Ik heb wel ervaring met slachtkuiken moederdieren. Die werden dagelijks gerantsoeneerd. Dus in de loop van dag was het voer op en daarna probeerden ze van alles, ook isolatiemateriaal. Worden ze niet gerantsoeneerd dan vervetten ze en legden minder of geen broedeieren meer. Van dagelijks minder eten is bekend dat dat bij muizen levensverlengend is.
Ook bij canadase nonnen!
Dick (#8), die op zondag vastende varkens zijn nieuw voor mij. Het lijkt me nogal wat stress opleveren voor die varkens. Of leren ze (à la Pavlov) al snel dat ze geen eten hoeven te verwachten als ze 's morgens klokgebeier horen? Als Marcel Boer meer info heeft over de effecten op gezondheid en voederconversie, dan hou ik me aanbevolen!
Ik ken vasten in de veehouderij verder alleen bij vleeskuikenouderdieren: kippen die genetisch snel groeiende vleeskuikens zijn, maar toch geacht worden broedeieren te leggen. Daarvoor wordt/werd een zogeheten 'skip-a-day' voerstrategie aangehouden (dus om en om een dag voer en een dag geen voer) om te snelle groei en vervetting te voorkómen. Werkt goed, maar is uit dierwelzijnsoogpunt minder leuk: de dieren hebben eigenlijk altijd honger (omdat ze dus een enorm hoge voeropname/groei-capaciteit hebben).