Willy Wolfkamp was de drijvende kracht achter een boze brief die uit naam van meer dan 50 Sallandse varkenshouders naar varkensslachter VION zou zijn gestuurd, meldt Vleesmagazine. Aanleiding voor de brief was de daling van de varkensprijs met 5 cent die door Vion Nord werd doorgevoerd. De boeren waren onaangenaam verrast: "Terwijl iedereen had verwacht dat de prijzen zouden gaan stijgen. Wij varkenshouders uit Salland en Noord-Nederland, gaan hier niet mee akkoord en eisen dat deze daling onmiddellijk ongedaan wordt gemaakt", schreven ze.

'Het is 5 over 12'
Willy Wolfkamp bracht het Dagelijks Bestuur van de NVV op de hoogte van de brief. Dat reageerde echter anders dan Wolfkamp had verwacht en wilde zich niet aan de brief verbinden. Voor Wolfkamp reden zijn lidmaatschap op te zeggen en op te stappen als regionaal bestuursvoorzitter. "Als je vandaag niet overleeft, heb je aan morgen niks. [..] We zijn het als NVV absoluut eens over het stipje aan de horizon waar we naar toe moeten met de varkenshouderij, maar voor veel varkenshouders telt alleen vandaag. Als je vandaag geen voer voor de zeug kunt betalen, kun je ze morgen ook niet insemineren”, zegt Wolfkamp op Pigbusiness.

Actie blijft niet uit
De brief zou uiteindelijk niet verstuurd zijn. Maar de varkenshouders staan op springen. "In Noord-Nederland en Salland broeit het om de straat op te gaan. Op de Veluwe broeit het nog veel harder. Dat is een vulkaan die op uitbarsten staat”, zegt Wolfskamp. Het is volgens hem niet langer de vraag óf maar wanneer de varkenshouders tot actie over zullen gaan. Welke vorm die gaan aannemen weet hij niet. "Ik ben voor publieksvriendelijke acties. Dus geen wegblokkades. Bij acties met het meeste effect kom je dan automatisch terecht bij de slachterij en supermarkt. Er komt wat, dat weet ik zeker. Alleen wat, durf ik niet te zeggen.”

Ook Franse slachters doen prijs omlaag
In Frankrijk werd gisteren bekend dat twee grote slachterijen, La Cooperl en Bigard/Socopa, uit het overleg zijn gestapt om hogere prijzen aan de Franse varkensboeren te betalen. Dat overleg was door Franse overheid in juni afgedwongen en werd in juli herbevestigd. Ook daar is verdere actie te verwachten. Volgens beide slachters moet de prijs met 15 cent omlaag ten opzichte van het huidige Franse niveau. Te hoge prijzen zullen de verwerkende industrie de das omdoen in de concurrentie met buitenlandse slachters, zeggen zij. Franse vleeswarenfabrieken zullen dan immers buitenlands varken inkopen en in Frankrijk op de markt brengen.

Fotocredits: TaxRebate.org.uk
Dit artikel afdrukken