China kampt sinds augustus vorig jaar met een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. Om die onder controle te krijgen, ruimden de Chinese autoriteiten naar eigen zeggen 1 miljoen varkens. Maar dat zal bij lange na niet genoeg zijn, voorspelde de Rabobank onlangs. Naar verwachting zullen er 150 tot 200 miljoen varkens sterven of geruimd moeten worden. Nu al drijft de crisis in China de prijzen van varkensvlees wereldwijd op.

Of China zich bij de ruimingen aan de protocollen hield en gaat houden, is voor de Nederlandse Stichting Varkens in Nood een punt van grote zorg. Er zijn berichten en beelden in omloop van varkens die massaal levend begraven worden, of levend in de dumpkuilen worden verbrand. Varkens in Nood start daarom een petitie, om de Nederlandse regering om opheldering te laten vragen over de 'meedogenloze' ruimingen.

Hans Baaij, directeur Varkens in Nood: "Terwijl ruim honderd miljoen intelligente dieren op een gruwelijke manier worden uitgeroeid, lees ik alleen maar over de stijgende prijs van varkensvlees. Het is schandalig."

Baaij hoopt dat Nederland met deze petitie het voortouw neemt, zodat er een internationaal protest ontstaat. "De wrede en misselijkmakende manieren die China lijkt toe te staan als ruimingsmethoden moeten direct stoppen," aldus de petitie die al 11.500 ondertekenaars telt.Dit artikel afdrukken