Om duidelijk te zijn over wat er in een slachthuis gebeurt, maakte Vion vorig jaar twee filmpjes. Op het ene is te zien hoe varkens worden geslacht. In het andere is te zien hoe runderen worden geslacht. Vorige week sprak CEO Francis Kint van Vion trots over de durf om transparant te zijn met de NRC: 'Iedereen is welkom in onze slachterij'.

Op Nederland Voedselland - de site van de Nederlandse Levensmiddelenindustrie - werd het varkensfilmpje als voorbeeld van een open houding getoond, ondanks het feit dat slachten een lugubere klus blijft waar consumenten niet voor hun plezier naar gaan zitten kijken. Het doodmaken van een gezond levend wezen waarmee een mens zich kan identificeren, is niet leuk om te zien. We relateren het varken dan ook liever niet aan onze karbonade. Toch maakte Vion de filmpjes. Dat mag beslist als bijzonder gelden.

Vanmorgen bracht Varkens in Nood een filmpje naar buiten waarin zichtbaar wordt dat varkens in ademnood raken door de gebruikte verdovingsmethode voor de dieren geslacht worden. De dieren gaan in een groep een gondel in waar ze bedwelmd worden met CO2. Het duurt even voor ze buiten bewust zijn raken. Volgens de wereldwijd gerespecteerde dier-expert Temple Grandin is het een humane manier van varkens doden.
Varkens in Nood start een petitie om Vion tot openheid te manen over wat er in de gondel gebeurt. De actie speelt in op de golven van de commotie die ontstaan is nadat wreedheden uit het slachthuis in het Vlaamse Tielt naar buiten kwamen. Daardoor ontstond ook in Nederland discussie over cameratoezicht.Op de golven van die recente emoties is goed denkbaar dat de petitie van Varkens in Nood door flink wat mensen ondertekend zal worden. Mogelijk ook omdat de Duitse dierenarts Klaus Troeger eveneens van mening is dat CO2-verdoving beter vervangen kan worden door verdoving met het duurdere gas helium. Dat zegt hij in de onderstaande reportage die op de Duitse TV werd uitgezonden.Dit artikel afdrukken