Bewijs
Onderzoeker dr. Nathalie Farpour-Lambert vat de bevindingen (in ScienceDaily) als volgt samen: "De afgelopen 3 jaar is de bewijsgrondslag voor het verband tussen suikerhoudende dranken en obesitas en overgewicht bij kinderen en volwassenen aanzienlijk gegroeid. Dit nieuwe, recente bewijs suggereert dat er een positieve associatie is tussen de consumptie van suikerhoudende dranken en obesitas bij kinderen. Door bestaand bewijsmateriaal te combineren met dit nieuwe onderzoek komen we tot een conclusie die in veel opzichten al voor de hand ligt: het volksgezondheidsbeleid moet erop gericht zijn de consumptie van suikerhoudende dranken te verminderen en gezonde alternatieven zoals water te stimuleren. Tot op heden zijn de maatregelen om de suikerhoudende-drankenconsumptie terug te dringen in veel landen echter nog maar beperkt of non-existent."
Van de 30 nieuwe onderzoeken hadden er 20 betrekking op kinderen (17 prospectieve onderzoeken en 3 randomised controlled trials (RCT's)) en 10 op volwassenen (9 prospectieve studies en 1 RCT). In totaal werden de gegevens van 244.000 deelnemers meegenomen. Van de onderzoeken vond 33% in Europa plaats, 23% in de VS, 17% in midden- en Zuid-Amerika, 10% in Australië, 7% in Zuid-Afrika en 10% in Iran, Thailand en Japan. In 29 onderzoeken bleek een positieve associatie tussen de suikerhoudende-drankconsumptie (zelfs van light-dranken) en overgewicht/obesitas, slechts 1 onderzoek liet geen verband zien.
Urgente beleidsmaatregelen
Hoewel de auteurs onderkennen dat het vrijwel onmogelijk is om een direct causaal verband te bewijzen tussen overgewicht en frisdrankconsumptie, suggereren de resultaten volgens hen wel een 'onafhankelijk effect' van suikerhoudende drankenconsumptie. Voor mogelijk storende factoren ('confounders'), zoals voedings- en leefstijlfactoren, werd gecorrigeerd. Mede-onderzoeker dr. Maria Bes-Rastrollo: "In talrijke landen over de hele wereld is de consumptie van suikerhoudende dranken hoog. Zelfs in landen met een lage inname zijn sterke stijgingen zichtbaar. Het gecombineerde bewijsmateriaal van voor en na 2013, dat bevestigt dat suikerhoudende dranken nadelige gevolgen hebben voor de toename van het lichaamsgewicht of obesitas bij kinderen en volwassenen, is dan ook een reden voor urgente beleidsmaatregelen. [..] Verschillende landen hebben inmiddels een aanpak ontwikkeld en geïmplementeerd die gericht is op het terugdringen van de suikerdrankjesconsumptie door de beschikbaarheid ervan te beperken, de marktprijs te verhogen, het publiek via onderwijsprogramma's via de media of op school bewuster te maken, fiscaal beleid in te voeren en de etikettering te verbeteren."
Het onderzoek zal geen verrassing zijn voor de Nederlandse voedingsonderzoekers Martijn Katan en Jaap Seidell, die in 2014 bewezen dat minder suikerhoudend fris en meer water daadwerkelijk tot minder gewichtstoename leidde bij schoolkinderen in hun spraakmakende Blikkie-onderzoek.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Op Beveragedaily.com een artikel met een overzicht van de landen waar al een suikertaks is ingevoerd of gaat worden. Dat gaat vrijwel nergens zonder slag of stoot, voorstanders zien een suikertaks als een manier om obesitas tegen te gaan en om fabrikanten aan te zetten tot het aanpassen van de samenstelling van hun producten. Op de langere termijn draagt de suikertaks zo bij tot het terugdringen van zorgkosten. Tegenstanders stellen dat er te weinig bewijs is dat een suikertaks effectief is in de strijd tegen overgewicht en obesitas en dat zo’n taks mensen beperkt in hun keuzevrijheid. Bovendien zou een suikertaks banen kosten en zouden consumenten hun frisdranken nog altijd, maar dan elders, gaan kopen.
Vooralsnog is er geen suikertaks - en ook geen plannen daarvoor - in Nederland. Afspraken tussen overheid en bedrijfsleven over het terugdringen van suiker, zout en vet zijn vastgelegd in het Akkoord verbetering productsamenstelling zout, verzadigd vet, suiker.
Karel #1, ik zie dat je nog niet in dit lijstje staat. Zou ik zeker even regelen. Is de meest zuivere manier van reclame maken op Foodlog!
Sluikreclame, bah!
Wij drinken al jaren nauwelijks nog frisdrank. Dat is te danken aan het (heerlijke) zachte zuivere water dat we uit een apart kraantje kunnen tappen. Het is 10-15 keer zuiverder dan leidingwater. We drinken niet alleen water, maar gebruiken dit water ook voor het bereiden van (kraakheldere) geurige thee en aromatische koffie; een uitkomst! Dit water is echt niet te vergelijken met met allerhande stoffen 'belast' leidingwater: het zuivere water.