De varkensboeren produceren al jaren op rij met verlies. De stijgende voerkosten deden hen in 2012 verder de das om. De vooruitzichten voor 2013 zijn nog slechter. JUMBO zou van plan zijn hen 1,25% minder te betalen. Reden voor een protest door de Nederlands Varkenshouders Vakbond.

Dat protest vindt plaats in een gevoelige context. De actie is het initiatief van de Nederlandse Varkenshouders Vakbond die, na jaren van oppositie, binnenkort samen wil gaan werken met de boeren van LTO Nederland. De LTO'ers houden niet zo van protestacties en hebben de oud-voorzitter van 'hun' VION, Daan van Doorn, het Verbond van Den Bosch laten smeden dat gericht was op overleg met supermarkten en andere eindverkopers van vlees.

Het SP Statenlid twitterde vanmorgen "Misschien moet v. Doorn zich niet meer met Brabopolitiek en de toekomst van agro bemoeien. Zorg maar dat de Vionbanen overeind blijven, Daan!" In de Staten had hij volgens haar "gedreigd" dat de politiek zich niet met "de markt" moest bemoeien. Anders zou het fout gaan. Dat zou volgens Slegers niet alleen bij de SP, maar ook bij andere fracties slecht gevallen zijn.

Slegers' tweets komen op een pikant moment. Het voorzitterschap van de vakgroep varkens van LTO Nederland ging vorige week over van de Groningse varkensboerin Annechien ten Have naar de Brabander Maarten Rooijakkers, lid van ZLTO, de Brabantse tak van LTO en eigenaar van VION.

Brabant trekt het gehele varkensprobleem dus naar zich toe. Als de markt zijn werking moet doen, zal een flinke shake-out plaatsvinden. ZLTO blijkt daar een voorstander van. ZLTO-woordvoerder Maarten Leseman twitte naar aanleiding van de actie bij het JUMBO hoofdkantoor: "Is het zo dat varekenshouders 1,25% minder krijgen van Jumbo? Acties in Veghel. Kun je niet maken." Hij heeft gelijk: VION kort de boeren, niet JUMBO.
De boeren zullen er niet blijer van worden en de samenwerking tussen de NVV en LTO zal er niet gemakkelijker op worden.

Fotocredits: emmapatsie
Dit artikel afdrukken