Tot die conclusie komt een groep onderzoekers van het Utrechts Medisch Centrum (UMC) op basis van een gedetailleerde genetische analyses van E. colistammen. Het resultaat van hun onderzoek werd gepubliceerd in PLOS Genetics.
Geen besmetting via vlees
Tot op heden werd gedacht dat mensen via voeding worden besmet met E.coli-bacteriën De onderzoekers pasten voor het eerst nieuwe sequencing technieken toe (Multi-Locus Sequence Typing) waarmee de genenopbouw van de ziekteverwekkers zeer gedetailleerd kan worden beschreven. Ze stelden vast dat de E-coli bacteriën die van pluimveevlees afkomstig zijn, geen genetische verwantschap vertonen met hun collega's die in mensen worden aangetroffen. Op basis van die constatering moet de gedachte dat kippenvlees ons kan infecteren met E-coli's worden afgeschoten als een wilde hypothese uit het tijdperk waarin nog onvoldoende precies naar de E-coli's kon worden gekeken.
Wel door contact en 'overspringen'
Niettemin stellen de onderzoekers dat hun data laten zien dat er bij mensen wel degelijk E-coli's worden gevonden die uit pluimvee afkomstig zijn. Ze gaan er vanuit dat die worden overgedragen in het directe contact tussen dier en boer en vervolgens tussen boer en andere mensen. Het overspringen van genen in de vorm van mobiele stukjes DNA is, zegt journalist en darmbacteriekenner Jop de Vrieze op nu.nl, een gangbaar verschijnsel onder bacteriën.
Poep en bodem
Veterinaire deskundigen reageren veelal gereserveerd op de suggestie dat het eten van vlees een belangrijke oorzaak zou zijn voor de overdracht van resistente bacteriën. Zij wijzen op een andere bron met een niet minder brede verspreiding: mest. Bovendien stellen ze dat we rekening moeten houden met een opbouw van een belangrijk reservoir antibiotica resistente bacteriën in bodems die bemest zijn met poep afkomstig van met antibiotica behandelde dieren.
E. coli-bacteriën zijn alleen bedreigend voor verzwakte mensen met een verlaagde weerstand of als de bacteriën zich in open wonden kunnen nestelen. Wel kunnen de bacteriën na een jarenlang sluimerend bestaan toeslaan bij verzwakking van het gestel door ziekte of uitputting. Bij resistente stammen kan de patiënt niet behandeld worden met antibiotica. In dat geval kunnen wel levensbedreigende situaties ontstaan.
Fotocredits: An E. Coli Cucumber, Surian Soosay
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#31 : "These data cannot be interpreted to mean that clonal transfer of antibiotic resistant E. coli strains between poultry and humans does not occur, but rather that such transfer occurs less frequently than the transfer of resistance plasmids between both reservoirs.
One drawback of our study is that we have used a relatively small sample size (32 strains).
Future studies, using larger sample sizes, are needed in order to make more accurate estimates of the relative (and absolute) contributions of clonal versus plasmid transfer towards the spread of antibiotic resistance and the associated health-care burden."
Dick, ik bewonder je vasthoudendheid om een oud nieuwsje vanuit wat jij als algemeen kennisbeeld beschouwd op te bouwen. Voeg er dus ook niets aan toe.
Dit zeggen de onderzoekers (voor lezers met wat kennis):
Recent studies have suggested that these E. coli strains, and their antibiotic resistance genes, can spread from food-producing animals, via the food-chain, to humans. However, these studies used traditional typing methods, which may not have provided sufficient resolution to reliably assess the relatedness of these strains. We therefore used whole-genome sequencing (WGS) to study the relatedness of cephalosporin-resistant E. coli from humans, chicken meat, poultry and pigs. One strain collection included pairs of human and poultry-associated strains that had previously been considered to be identical based on Multi-Locus Sequence Typing, plasmid typing and antibiotic resistance gene sequencing. The second collection included isolates from farmers and their pigs. WGS analysis revealed considerable heterogeneity between human and poultry-associated isolates. The most closely related pairs of strains from both sources carried 1263 Single-Nucleotide Polymorphisms (SNPs) per Mbp core genome. In contrast, epidemiologically linked strains from humans and pigs differed by only 1.8 SNPs per Mbp core genome. WGS-based plasmid reconstructions revealed three distinct plasmid lineages (IncI1- and IncK-type) that carried cephalosporin resistance genes of the Extended-Spectrum Beta-Lactamase (ESBL)- and AmpC-types. The plasmid backbones within each lineage were virtually identical and were shared by genetically unrelated human and animal isolates. Plasmid reconstructions from short-read sequencing data were validated by long-read DNA sequencing for two strains. Our findings failed to demonstrate evidence for recent clonal transmission of cephalosporin-resistant E. coli strains from poultry to humans, as has been suggested based on traditional, low-resolution typing methods. Instead, our data suggest that cephalosporin resistance genes are mainly disseminated in animals and humans via distinct plasmids.
Veerman's duiding van dit onderzoek volgt zijn eigen waarheid, met
als slagroom op de taart helaas weer zo'n evident onjuiste kop:
"We worden niet ziek van resistente E. Coli's op vlees"
Niettegenstaande talloze berichten die aangeven dat deze header van Veerman onmogelijk correct kan zijn (zoals vandaag nog berichten over met Coli besmet hondenvlees op Bali), volhardt onze Foodlog-hoofdreacteur wederom in zijn weigering om zijn evident incorrecte kop te corrigeren.
Die header is overigens niet eens het enige dat niet klopt aan bovenstaand
Foodlog-artikel. Even zin na zin, alleen al in die laatste alinea hierboven, waarin werkelijk
niet één zin te bekennen is zonder onjuistheden:
1e zin: "E. coli-bacteriën zijn alleen bedreigend voor verzwakte mensen met een verlaagde weerstand of als de bacteriën zich in open wonden kunnen nestelen. "
Incorrect, hier zelfs 2 onjuistheden in 1 zin:
A. Ook "niet verzwakte" mensen lopen risico.
Zie o.m. EHEC, en de opstijgende urineweginfecties van Daphne Deckers en onze koningin.
Deze "poepbacterie" E. Coli is zelfs de belangrijkste veroorzaker van door resistentie toenemend moeilijker behandelbare urineweginfecties.
B. Escherichium Coli staat niet bekend als veroorzaker van huidinfecties.
Mogelijk doelt Veerman hier op MRSA?
2e zin: "Wel kunnen de bacteriën na een jarenlang sluimerend bestaan toeslaan bij verzwakking van het gestel door ziekte of uitputting."
Incorrect: E. Coli kan o.m. zeer snel tot ernstige diarree en levensbedreigende syndromen als HUS leiden.
3e zin:" Bij resistente stammen kan de patiënt niet behandeld worden met antibiotica."
Incorrect: Gelukkig werken o.m. carbapenems meestal nog wel.
4e zin:" In dat geval kunnen wel levensbedreigende situaties ontstaan."
Incorrect: Levensbedreigende situaties, o.m. in geval van sepsis, ontstaan ook indien antibiotica waartegen nog géén weerstand bestaat, niet meer tijdig gegeven (kunnen) worden.
Als kers op de taart dus weer zo'n kop boven dit artikel, als een tang op een varken:
"''We worden niet ziek van resistente E. Coli's op vlees"""
Terwijl we dus zelfs al ziek worden van níet resistente Coli op vlees.
Resistentie maakt behandeling dan niet bepaald eenvoudiger.
Bij Daphne Deckers bleek nog slechts één van de 8 mogelijke antibiotica effectief.
Veerman, het heeft er veel van weg dat je de klok hebt horen luiden maar wat moeite hebt de klepel te vinden, en onderzoek duidt naar je eigen waarheid.
Je volhardt weer in je weigering te corrigeren. Ik houd er nu over op.
Jammer dat je meende hier eerder weer reacties, met o.m. verwijzingen naar de "hamburgerziekte" bij Jack-in-the-Box, die alweer decennia terug,
4 doden kostte, te moeten verwijderen.
Als je Foodlog een betrouwbaar medium wilt laten zijn, lijkt het me verstandig om voortaan iemand die tenminste voor een zeker minimum medisch onderlegd is, mee te laten kijken naar dit soort merkwaardige onderzoeksduiding van je, of anders desnoods gewoon even Wikipedia te raadplegen.
Waarom zou die Andriukaitis dat Braziliaanse vlees toch strenger zijn gaan controleren?
Alwéér zo'n "gelijke", Veerman:
Resistent of niet: Hoogvliet haalt vlees met E. Coli uit de schappen.