Vandaag, maandag 23 april, zijn artikelen in De Stentor en De Gelderlander gepubliceerd waarin wordt gesteld dat Vitens 15 miljoen euro per jaar extra kosten moet maken om grondwater te zuiveren, mede vanwege het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup in de landbouw. Ook wordt gesteld dat deze kosten aan de klant worden doorberekend en dat dus het drinkwater duurder wordt. Dit is niet juist.

Het klopt dat Vitens jaarlijks investeert in grondwaterzuivering. Met de zuivering worden talloze stoffen en mineralen uit het grondwater gefilterd zodat het drinkwater ruimschoots aan alle wettelijke normen voldoet. Het klopt dan ook niet dat Vitens jaarlijks 15 miljoen euro éxtra zuiveringskosten maakt om op het middel Round Up uit het grondwater te zuiveren. De kosten voor drinkwater voor de klant worden dus ook niet hoger.
Dat meldt het waterleidingbedrijf in een persbericht op zijn website.
Volgens journalist Wouke Scherrenburg spinnen mensen die het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw goedpraten garen bij de ontwikkeling van dit nieuws dat vanmorgen even voor opschudding zorgde en aan het begin van de middag weer ingetrokken moest worden.Gelderlander - Vitens: water duurder door gif in weilanden
  • Deel
Druk af