De motie De Groot werd vandaag, donderdag 26 april, aangenomen met steun van de oppositie. De regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie en de SGP en het FvD stemden tegen. Minister Schouten (CU) vond de motie onverstandig, in lijn met oordelen van bestrijdingsmiddelenautoriteit Ctgb, de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en het standpunt van de Europese Unie.
De Groot blijkt Nederlandse boeren de markt te willen laten volgen. Hij zegt in zijn motie dat Duitse voedselverwerkers en supermarkten strengere eisen stellen aan het gebruik van glyfosaat dan de wet- en regelgeving. Duitsland is Nederlands belangrijkste handelspartner. Daarom moeten Nederlandse boeren niet afwachten, maar gestimuleerd worden op de marktvraag te anticiperen. De Groot vindt het onzin glyfosaat te gebruiken voor bijvoorbeeld kalenderspuiten (spuiten volgens een vast patroon, los van de noodzaak), het resetten van grasland (het bekende en inmiddels beruchte 'oranje spuiten' van weideland) en toepassingen voor de oogst (om granen sneller te laten drogen op het veld).
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zou Tjeerd de Groot. op vakantie zijn? We hebben hem nog niet gehoord.
Dick B. met je linkje over resistentie komt men op een site die zich zelf; "W wie Wissen" noemt.
Maak van dat 'Wissen' maar 'Wilders/PVV' van.
Het is een angst/emotie tv zender.
p.s. als ik naar hun video's kijk dan komt de agrosector er nog bekaaid vanaf. De hoofdschuldige zijn *'we' toch echt zelf.
*de mensheid.
Met glyfosaat is het al net als met antibiotica: superbugs, resistentie: super-onkruid.
Er zal dus sowieso al wat anders bedacht moeten gaan worden.
In de NL (pluim)veehouderij heeft men - eveneens tegen forse weerstand in - flinke antibiotica-reducties weten te bereiken middels o.a. resistentere rassen en volhoudbaarder houderijsystemen.
Wanneer wordt de NL-akkerbouw ook een Europees schoolvoorbeeld?
De gif-tsunami lijkt intussen niet te stoppen: 3 neonicotinoïden (deels) EU-breed verboden,
en inmiddels alweer 6 nieuwe "gewasbeschermingsmiddelen" toegelaten door "ons" Ctgb,
waaronder "Requiem Pride": what's in a name...
Het wachten is nu nog op "Landschapspracht", en "DagVogels, DagBloemen & DagKinderen".
Dank Dick #51. Vraag dan ook wat hij bedoelt met 'resetten van grasland'. Bij mijn weten een volstrekt nieuwe term, die als er wetgeving mee gemoeid is toch zeker een heldere definitie verdient.
Frans, dan vraag ik dat bij deze aan Tjeerd de Groot.