Vliegen de quarantainekilo's eraan op dit moment? Dat is begrijpelijk, leggen Goedele Leyssen, voedingsdeskundige, en Dike van de Mheen, gezondheidswetenschapper, uit in het Algemeen Dagblad. In tijden van onzekerheid gaan we emo-eten en kan een glaasje alcohol je de coronazorgen even helpen vergeten.
Overigens grijpen we niet in gelijke mate naar de fles, volgens De Mheen. Vooral mensen van middelbare leeftijd trekken meer flessen open. Zij zijn al gewend thuis te drinken. De jongere generatie drinkt vooral in sociale context, die er nu even niet meer is. Oudere generaties zijn afhankelijk van familie of buren voor boodschappen: elke dag een fles op het lijstje is een drempel.
Zoete, vette en zoute voeding triggert het genotscentrum en werkt verslavend. “Dat heeft te maken met de perfecte combinatie van suiker, vet, smaakstoffen en texturen”, zegt Leyssen. Tel daarbij op de verveling die het thuiszitten met zich meebrengt en onze wilskracht om niet naar iets lekkers te grijpen, wordt danig op de proef gesteld.
De experts geven tips om de emo-eetroutines te doorbreken. Afleiding werkt goed, maar de belangrijkste tip is ook meteen de simpelste: leg ongezonde producten achteraan in je (koel)kast of haal ze helemaal niet in huis. “Uit het oog is uit het hart”, aldus Leyssen.
AD - Suiker, vet, zout én alcohol: hier komen de quarantainekilo's (en zo gaan ze er weer vanaf)
Overigens grijpen we niet in gelijke mate naar de fles, volgens De Mheen. Vooral mensen van middelbare leeftijd trekken meer flessen open. Zij zijn al gewend thuis te drinken. De jongere generatie drinkt vooral in sociale context, die er nu even niet meer is. Oudere generaties zijn afhankelijk van familie of buren voor boodschappen: elke dag een fles op het lijstje is een drempel.
Zoete, vette en zoute voeding triggert het genotscentrum en werkt verslavend. “Dat heeft te maken met de perfecte combinatie van suiker, vet, smaakstoffen en texturen”, zegt Leyssen. Tel daarbij op de verveling die het thuiszitten met zich meebrengt en onze wilskracht om niet naar iets lekkers te grijpen, wordt danig op de proef gesteld.
De experts geven tips om de emo-eetroutines te doorbreken. Afleiding werkt goed, maar de belangrijkste tip is ook meteen de simpelste: leg ongezonde producten achteraan in je (koel)kast of haal ze helemaal niet in huis. “Uit het oog is uit het hart”, aldus Leyssen.
Komkommertijd begon nog nooit zo vroeg. Komt ook door verveling zeker.
Alcohol is de slechtste raadgever. Het zorgt ieder jaar voor 3.000.000 doden volgens de WHO. Dat is wel van een andere categorie dan het angstvirus uit de Volksrepubliek China.
Het Trimbos instituut zegt over corona/alcohol het volgende:
‘Alcohol helpt niet tegen stress door corona. Ook al kan het lijken dat een glas alcohol op korte termijn de stress even vermindert, op lange termijn zorgt alcoholgebruik voor een toename van stress en angstgevoelens. Mensen die van zichzelf al angstig zijn of zich verdrietig voelen moeten helemaal uitkijken met alcohol, omdat juist bij hen alcohol kan zorgen voor een versterking van deze gevoelens. Verder zorgt alcohol voor een verslechterde kwaliteit van slaap wat een negatief effect heeft op de mentale gezondheid. Ook het hebben van een kater veroorzaakt gevoelens van angst en futloosheid. Kortom: alcohol zorgt eerder voor een toename dan een afname van stress. Alcoholgebruik om (corona)stress te verlichten werkt dus niet.’
Het enige waar het goed voor is is voor het ontsmetten der handen en deurknoppen. Minimale oplossing 60%. Ik ben trouwens reuze benieuwd of en hoeveel het aantal aan alcohol gerelateerde verkeersongelukken is gedaald de laatste zeven weken.