Vliegen de quarantainekilo's eraan op dit moment? Dat is begrijpelijk, leggen Goedele Leyssen, voedingsdeskundige, en Dike van de Mheen, gezondheidswetenschapper, uit in het Algemeen Dagblad. In tijden van onzekerheid gaan we emo-eten en kan een glaasje alcohol je de coronazorgen even helpen vergeten.

Overigens grijpen we niet in gelijke mate naar de fles, volgens De Mheen. Vooral mensen van middelbare leeftijd trekken meer flessen open. Zij zijn al gewend thuis te drinken. De jongere generatie drinkt vooral in sociale context, die er nu even niet meer is. Oudere generaties zijn afhankelijk van familie of buren voor boodschappen: elke dag een fles op het lijstje is een drempel.

Zoete, vette en zoute voeding triggert het genotscentrum en werkt verslavend. “Dat heeft te maken met de perfecte combinatie van suiker, vet, smaakstoffen en texturen”, zegt Leyssen. Tel daarbij op de verveling die het thuiszitten met zich meebrengt en onze wilskracht om niet naar iets lekkers te grijpen, wordt danig op de proef gesteld.

De experts geven tips om de emo-eetroutines te doorbreken. Afleiding werkt goed, maar de belangrijkste tip is ook meteen de simpelste: leg ongezonde producten achteraan in je (koel)kast of haal ze helemaal niet in huis. “Uit het oog is uit het hart”, aldus Leyssen.
AD - Suiker, vet, zout én alcohol: hier komen de quarantainekilo's (en zo gaan ze er weer vanaf)
  • Deel
Druk af