Het nieuws van 6 april 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

Amerikaanse voedselbestelwebsites laten de vermelding van het aantal calorieën bij hun menu's achterwege, terwijl dat wettelijk verplicht is (The Counter, zie 3.10). Sinds de coronapandemie explodeerde de populariteit van platforms als UberEats en GrubHub in de Verenigde Staten. Maar de eigenaren van bezorgingsapps vinden dat zij niet verantwoordelijk voor de verplichte vermelding van voedingswaarden.

Sinds 2018 moeten restaurantketens in de VS calorieën op hun menu's te vermelden. Die maatregel blijkt een dubbel effect te hebben: consumenten maken een bewustere keuze én restaurants bieden meer gezonde opties aan.

In een brief roept het Center for Science in the Public Interest (CSPI) de Food and Drug Administration (FDA) op actie te ondernemen. Volgens het CSPI zijn bestelapps eindverantwoordelijk voor wat zij de consument aanbieden. Door het niet noemen van voedingswaarden doen de platforms de volksgezondheid tekort, vindt het CSPI.

Maar de FDA vindt van niet. Bestelapps zouden niet onder de huidige regelgeving voor voedingslabels vallen. Die regels waren immers oorspronkelijk bedoeld voor op de menuborden in 'offline' fastfoodketens.

Ook had niemand kunnen voorzien dat bezorgingsplatforms zo sterk zouden groeien de laatste jaren, zegt de FDA in een statement. Het blijkt lastig om regels op te stellen voor die snel groeiende markt.

De FDA laat de consument in de kou staan, vindt het CSPI. Zeker nu Covid-19 benadrukt hoe belangrijk het is een goede gezondheid te hebben. Bezorgapps zijn makkelijk en veilig, maar moeten op zijn minst transparant zijn over de gezondheid van het eten dat ze leveren, aldus het CSPI.
Dit artikel afdrukken