Teneinde hun suikerspiegel onder controle te houden, wordt diabetici geadviseerd 3 lichte maaltijden per dag en tussendoor gezonde snacks te eten. Wetenschappers van het Instituut voor Klinische en Experimentele Wetenschap in Praag komen tot een ander inzicht.

Bij het onderzoek dat zich richtte op afvallen met diabetes, kregen 54 (diabetische) vrijwilligers dagelijks 1.700 calorieën voorgeschoteld. Ze kregen ofwel een ontbijt en lunch, of zes maaltijden verdeeld over de dag. De 2 eetmomenten per dag zorgden voor meer gewichtsverlies dan de 6 eetmomenten, maar ook voor een lagere bloedsuikerspiegel. Opvallend was dat de mensen die twee keer per dag aten minder honger hadden dan de mensen die 6 keer per dag aten en iedere keer niet voldaan van tafel opstonden.

Dit resultaat sluit aan bij eerdere onderzoeken die aantoonden dat minder, maar grotere maaltijden efficiënter voor het lichaam zijn dan de hele dag door eten. Maar voor het diabetes-dieetadvies op de schop gaat, is toch nog wel meer onderzoek nodig, schrijft De Morgen.
Dit artikel afdrukken