Ook in je hersenen wordt insuline geproduceerd. Deze insuline regelt het proces van lipolyse, dat ervoor zorgt dat triglyceriden in vetweefsel worden afgebroken en vetzuren vrijkomen in het bloed. Als er geen rem zit op het lipolyseproces, raken de vetzuurgehaltes verhoogd en dat kan leiden tot obesitas en diabetes-2.

Recent onderzoek door de Amerikaanse Mountain Sinaï School of Medicine richtte zich op de vraag waarom mensen die teveel eten uiteindelijk diabetes ontwikkelen. Onderzoek op ratten laat zien dat teveel eten de hersenen insulineresistent maakt, waardoor de rem op het lipolyseproces wegvalt. Als gevolg daarvan krijg je teveel vetzuren in je bloed. Dat zorgt op zijn beurt voor ontstekingsreacties die leiden tot insulineresistentie in het hele lichaam. En die zijn weer de belangrijkste oorzaak van diabetes-2. Bovendien zorgen de vetzuren voor een verhoogde glucoseproductie in de lever, met verhoogde bloedsuikerniveaus als gevolg.
Het vermoeden dat het zo zou moeten werken bestond al, nu is aangetoond dat de hele vicieuze spiraal daadwerkelijk in de hersenen begint. Bij ratten dan.

Voor het onderzoek werden twee groepen ratten vergeleken. Een groep kreeg gedurende drie dagen tot vijftig procent meer extra calorieën aangeboden in de vorm van vet spek. Daarna spoten de onderzoekers insuline direct in het brein in. Bij de overetende ratten bleek vervolgens een veel minder remmende werking op het lipolyseproces uitgeoefend te worden.

Fotocredits: hawkexpress
Dit artikel afdrukken