In de Ondertussen van zaterdag 25 april, zondag 26 april en Koningsdag 27 aprilvallen mij deze berichten op:

- in Wallonië zijn de afgelopen maanden 4 nieuwe wolven geteld, meldt De Standaard. België telt nu (minstens) 9 wolven in Wallonië en 3 in Vlaanderen . "België is goed op weg om het wolvenkruispunt van Europa te worden," zegt Jan Loos van het wolvenmeldpunt Welkom Wolf. Hoe zit dat? "Wolven uit de Zuid-Europese populatie, bergwolven, ontmoeten hier voor het eerst sinds eeuwen hun soortgenoten van de Oost-Europese populatie, de laaglandwolven. De twee populaties zijn bijna 200 jaar gescheiden geweest van elkaar." Het Brabantse Someren blijkt ook aan de doortrekroute van Duitsland naar België te liggen. Daar werden de afgelopen maanden 4 jonge Schotse Hooglanders doodgebeten door wolven, schrijft Omroep Brabant.. De schrik zit er goed in en daarom pleit Saskia Duives, voorzitter van de vakgroep schapenhouderij LTO Nederland, voor de komst van een wolvencommissie in Brabant. Gelderland heeft al een vergelijkbare commissie die mag beslissen over het nemen van maatregelen (plaatsen van hekken, schrikdraad, schapen binnenhouden) en schadevergoedingen voor boeren.

- waar is Kim Jong-un? Is hij ziek vanwege zijn overgewicht, heeft hij Covid-19 of is hij gewond geraakt bij een raketlancering? Die vragen beheersten de afgelopen dagen de (inter)nationale media nadat geruchten de kop opstaken dat de Noord-Koreaanse leider ernstige gezondheidsproblemen zou hebben (Nu.nl). Een heuse speurtocht volgde, waarbij de New York Times in een video uitlegt hoe dat in zijn werk gaat. Geen paniek! Juist vanuit buurland Zuid-Korea komt de bevestiging dat zij geen ongewone activiteiten hebben waargenomen en dat de trein van Kim Jong-un gesignaleerd is bij zijn exclusieve buitenverblijf. Vermoed wordt dat de Noord-Koreaanse leider daar hoogstwaarschijnlijk afwacht tot de coronacrisis is overgewaaid (Foxnews). Volgens Deutsche Welle is Kim Jong-un zelfs 'alive and well'.


- recyclen konden de oude Romeinen al, blijkt uit archeologisch onderzoek in de ruïnes van Pompeii. Wat afvalhopen net buiten de stadsmuren leken, blijken feitelijk sorteerstapels van verschillende te recyclen (bouw)materialen te zijn geweest. Voor de Pompejanen hield stadsbeheer in dat afval verzameld en gerecycled werd. Van de meststoffen uit de openbare latrines tot de potscherven en brokstukken van oudere bouwwerken, het werd weer nuttig hergebruikt in de stad, zegt archeoloog Allison Emmerson in The Guardian. Wij moeten het weer leren en zitten nog altijd met enorme afvalbergen opgescheept.

In de aanloop naar Koningsdag en vóór het uitbreken van de coronacrisis proefde een expertpanel van het Algemeen Dagblad de verschillende tompoucen van supermarkten en banketbakkers. De lekkerste? Die van Albert Heijn. Maar vandaag, op Koningsdag, bleek juist Albert Heijn met leveringsproblemen te kampen en ontstonden er heuse 'tompoucenfiles', schrijft de Telegraaf. Toch maar naar de echte bakker dan? Dat lukte alleen als je van tevoren besteld had, ontdekte een Foodlog-correspondent. Bestellen en afhalen bij de 'Tompouce-drive-in', banketbakker of zelfs de HEMA bleken de enige optie om nog een oranjetompouce te scoren. Blijft over de vraag: hoe eet jij een tompouce? Ben je een happer, likker, daklichter, ontleder of draaier? Bijna 12.000 mensen stemden mee.
tompoucentypes


Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken