Proud to have voted in support of the PM, thank you to the many people who have contacted my office today to urge me to do just that pic.twitter.com/pF5ChA4xHh
— Margot James (@margot_james_mp) December 12, 2018
Theresa May had 159 steunbetuigingen, van de 317 conservatieve parlementsleden, nodig om aan te kunnen blijven. Al vroeg in de stemming leek ze op een overwinning af te stevenen, maar voorspellingen over de marge van die overwinning varieerde tussen de 20 en 100 stemmen. Uiteindelijk won ze met een verhouding van 200 voor en 117 tegen haar leiderschap. Meteen na de uitslag zei de grootste opponent van May binnen de partij, euroscepticus Jacob Rees-Mogg, dat hij niet van zins is zich bij de nederlaag neer te leggen en door zal gaan May's brexitplannen 'every step of the way' te dwarsbomen.
In een poging om zoveel mogelijk van haar partijgenoten over te halen haar te steunen en in ieder geval de voortgang van de brexit veilig te stemmen, deed May gistermiddag de toezegging dat zij niet de intentie heeft aan te blijven tot en met de komende reguliere verkiezingen van 2022.
Donderdag wordt in Brussel een EU-top gehouden. Daar zullen de EU-leiders een 'kleine handreiking' doen aan May, schrijft De Telegraaf. De EU zal benadrukken dat ook de EU-landen niet willen dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland en streven naar een "heel intieme relatie" na de brexit. Maar van heronderhandelingen over de de deal die May met de EU sloot of nieuwe juridische garanties is geen sprake. Vervolgens zal ze haar brexit op de een of andere manier via het Britse parlement moeten loodsen. Ze weet nu dat ze een forse minderheid tegen zich heeft. Dat maakt niet minder kwetsbaar en nauwelijks minder sterk.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
‘We spreken als beschaafde landen vertrouwen in elkaar uit.’ Aldus onze kampioen aanjager van wantrouwen.
Een hard stuk op Politico over de Britse politiek en het Britse zelfbewustzijn en vermogen om zich te verhouden tot de buitenwereld: Brexit Britain: small, boring and stupid.
De afgelopen twee dagen had Theresa May overleg met haar EU-ambtgenoten. Gisteravond verliep desastreus. De EU regeringsleiders trokken hun toegezegde garanties en steun voor Theresa May intoen zij geen specifieke plannen om een politieke meerderheid voor haar brexit in het Britse parlement te organiseren kon overleggen.
De Belgische premier Michel die de voorbereidingen voor een 'no deal' expliciet op de agenda zet. EU-leiders Juncker en Tusk die benadrukken dat nieuwe onderhandelingen echt van tafel zijn tijdens de afsluitende persconferentie. O ja, en er speelde nog een akkefietje tussen Juncker en May over 'vaagheid' - maar dat is uitgepraat.
Theresa May mag weer terug naar Groot-Brittannië. Met lege handen, schrijft Trouw, "maar die kunnen nog gevuld raken. May vertelde aan journalisten aan het eind van de EU-top in Brussel vanmiddag dat de gesprekken over ‘verdere verheldering’ van de passages over de vermaledijde ‘backstop’ de komende dagen zullen worden voortgezet."
Volgens Trouw zouden de EU-leiders afgesproken hebben om het doen van toezeggingen opzettelijk te vertragen. "Als je ze nu al toezeggingen doet, dan is de kans aanzienlijk dat de harde brexiteers al snel zullen terugkeren voor meer”, zou Marc Rutte hebben betoogd.
Op de NOS zei Rutte eerder vandaag: "De discussie in het Verenigd Koninkrijk zit vast op wantrouwen. Wat we hier uitspreken is een poging om het wantrouwen weg te nemen. We hebben geen enkel motief om de backstop langer te laten duren. We spreken als beschaafde landen vertrouwen in elkaar uit."