De leden van de Conservative Party hebben woensdagavond in een geheime stemming over het lot van hun partijleider gestemd. Geheim betekent dat het bijzonder ingewikkeld is om de uitslag te voorspellen. Politici kunnen rustig zeggen dat ze de premier steunen, terwijl ze in de stemming toch tegen stemmen. Een uitzondering maakte de politica Margot James, die een foto van haar stembriefje gewoon op twitter zette:
Theresa May had 159 steunbetuigingen, van de 317 conservatieve parlementsleden, nodig om aan te kunnen blijven. Al vroeg in de stemming leek ze op een overwinning af te stevenen, maar voorspellingen over de marge van die overwinning varieerde tussen de 20 en 100 stemmen. Uiteindelijk won ze met een verhouding van 200 voor en 117 tegen haar leiderschap. Meteen na de uitslag zei de grootste opponent van May binnen de partij, euroscepticus Jacob Rees-Mogg, dat hij niet van zins is zich bij de nederlaag neer te leggen en door zal gaan May's brexitplannen 'every step of the way' te dwarsbomen.

In een poging om zoveel mogelijk van haar partijgenoten over te halen haar te steunen en in ieder geval de voortgang van de brexit veilig te stemmen, deed May gistermiddag de toezegging dat zij niet de intentie heeft aan te blijven tot en met de komende reguliere verkiezingen van 2022.

Donderdag wordt in Brussel een EU-top gehouden. Daar zullen de EU-leiders een 'kleine handreiking' doen aan May, schrijft De Telegraaf. De EU zal benadrukken dat ook de EU-landen niet willen dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland en streven naar een "heel intieme relatie" na de brexit. Maar van heronderhandelingen over de de deal die May met de EU sloot of nieuwe juridische garanties is geen sprake. Vervolgens zal ze haar brexit op de een of andere manier via het Britse parlement moeten loodsen. Ze weet nu dat ze een forse minderheid tegen zich heeft. Dat maakt niet minder kwetsbaar en nauwelijks minder sterk.
Dit artikel afdrukken