Een zeer uitgebreide nieuwe studie bracht de wereldwijde consumptie van suikerhoudende dranken, vruchtendranken en melk naar verschillen in leeftijd, geslacht en locatie in kaart. Doel was het vastleggen van de hoeveelheid suiker die mensen binnenkrijgen via niet-alcoholische dranken.

De inname van de verschillende dranken per land, leeftijd en geslacht verschilt weliswaar sterk, maar laat ook overeenkomsten. Zo blijken jong-volwassenen in landen met middeninkomens de belangrijkste frisdrankconsumenten. Dat bevestigt de verwachting dat de nieuwe economieën in de wereld de belangrijkste groeimarkten zijn voor frisdrankproducenten, maar tevens de belangrijkste risicogebieden voor de overconsumptie van suiker.

Vruchtensap
Vrouwen tussen de 20 en 39 jaar consumeren de meeste vruchtendranken. Hoe hoger bovendien het nationaal inkomen van een land, hoe hoger ook de vruchtensapconsumptie van dat land is. Nieuw-Zeeland voert met 0,83 standaardglas per dag de lijst aan van landen waar de meeste vruchtendranken worden gedronken. In arme landen als Eritrea, Burkina Faso, China en Togo wordt nagenoeg geen vruchtensap gedronken.

Zweedse vrouwen van boven de 80 blijken de meeste melk te drinken
Melk
De consumptie van melk volgt een soortgelijk patroon. Hoe rijker het land, hoe meer melk er wordt gedronken. In Noord-Europa is de melkconsumptie het hoogst. Zweden en IJslanders drinken gemiddeld 1,6 standaardglas per dag. Ze worden gevolgd door de Finnen. Zweedse vrouwen van boven de 80 blijken de meeste melk te drinken (2,1 standaardglas per dag). Hoewel de melkconsumptie in Afrika laag is, als gevolg van lactose-intolerantie, zijn het niet alleen blanke Europeanen die melk drinken. Costa-Ricanen en Sri-Lankezen drinken 1,3 standaardglas melk per dag. Amerikanen blijven steken op 0,69 glas. Onder aan het rijtje van melkconsumenten staan Noord-Korea en Indonesië; daar wordt gemiddeld 0,05 portie per dag gedronken.

De absolute uitschieters blijken Trinidad en Tobago
Suikerhoudende dranken
In het Caribisch gebied zijn suikerhoudende dranken het populairst. Eilandbewoners drinken er gemiddeld 1,9 standaardglas per dag. De absolute uitschieters blijken Trinidad en Tobago. De inwoners van dit land drinken gemiddeld 2,5 standaardglazen per dag. Jong-volwassenen blijken zelfs 3,4 glazen te scoren.
In Aziatische landen zijn suikerhoudende dranken nog niet doorgedrongen, China scoorde het allerlaagste met 0,05 glas. In Oost-Azië lijkt het oprukken van frisdrank, maar ook die van vruchtensappen, geremd te worden door de oude theecultuur in dat deel van de wereld, zeggen de onderzoekers. De melkconsumptie lijkt beperkt te blijven vanwege lactose-intolerantie en de beschikbaarheid van sojadranken.

Fotocredits: 'The sugariest drink in our display', Lilszeto
Dit artikel afdrukken