Drie jaar geleden was de duurzame en lokale theeplant 'klaar' en kon Johan Jansen gaan bouwen aan een merk en marketing plan. Dat lukte prima: vorig jaar werden via onder meer Plus, Lidl, Jumbo, online en diverse horecagelegenheden zo'n 750.000 kopjes LocalTea van eigen bodem verkocht, schrijft het AD.

Maar Jansen en zijn partner Dionne Oomen wilden meer: duurzame thee van lokale theeplantages in alle Europese landen. Lokale thee "die niet eerst heel de wereld over hoeft te vliegen," zegt hij op zijn website. Daar is geld voor nodig. Eind vorig jaar vond hij een investeerder in Jaap Korteweg, de oprichter van de Vegetarische Slager. Gisteravond pitchte zijn project in Amsterdam in het NPO-programma Dragons' Den.

Met succes. De 'Dragons' boden tegen elkaar op en uiteindelijk keerde Jansen met €1,5 miljoen voor 16% van de aandelen terug naar Zundert. "Een van de hoogste investeringen uit de geschiedenis van Dragons' Den," glundert Jansen. De investeerders, Michel Perridon en Pieter Schoen, zien in de thee een gepatenteerd, 'made in Holland'-product dat goed internationaal uit te rollen is en bovendien "een bijdrage levert aan onze klimaatdoelstellingen".

De internationale uitrol is inmiddels al een feit: in België gingen eind vorige maand de eerste theeplantjes de grond in bij amaryllisteler Raf Rombouts uit Loenhout, schrijft VILT. Uiteraard afkomstig uit Zundert, waar inmiddels 1 miljoen theeplanten staan voor eigen consumptie en 1,5 miljoen voor de export.

Johan Jansens ouders teelden tomaten, een handel waar hij niet in wilde. Hij wilde direct voor klanten kunnen werken. Bij de Gezonde Innovatie-awards van Food Personality en Foodlog behaalden hij en theemaker Dionne Oomen de derde plek in het klassement van de vakjury. In 2018 presenteerde hij zijn eerste theeplanten tijdens Foodlog Live.

De redactie van dit blad drinkt Tea by Me en kan verzekeren dat je met het product opvalt. Bezoek beschrijft de smaak als 'anders' en 'frisser'. Johan is tevens eigenaar van Special Plant Zundert, een tuindersbedrijf dat zich specialiseert in de kweek van bijzondere planten. Uit die kweek kwam ook de thee voort die nu een geheel eigen productlijn is geworden.


Johan Jansen

Dit artikel afdrukken