image

De verse tonijn die in 20 restaurants in Manhattan wordt geserveerd als sushi, bevat een te hoog gehalte aan kwik, meldt de New York Times. Met zes porties tonijnensushi per week komt het gehalte kwik in een mensenlichaam boven de normen van het Environmental Protection Agency. Bij vijf restaurants was het kwikgehalte zodanig hoog dat de verkoop van de sushi verboden zou moeten worden.

De krant kocht in oktober 2007 44 porties sushi bij 20 restaurants en liet die vervolgens in een laboratorium testen. Vooral de blauwvintonijn blijkt hoge gehaltes aan kwik te bevatten. Drew Nieporent, mede-eigenaar van Nobu Next Door reageert geschokt: “I’m startled by this. Anything that might endanger any customer of ours, we’d be inclined to take off the menu immediately and get to the bottom of it.”

Deze reactie staat in schril contrast tot het geroffel van het Center for Consumer Freedom (CCF, een nogal schimmige lobbyclub volgens SourceWatch en Wikipedia). Dat laat in een persbericht geen spaan heel van het wetenschappelijke gehalte van het artikel in de New York Times. Volgens dit instituut moeten Amerikanen juist meer vis eten, want dat is 'brain food'. Het gaat er hard aan toe. Voedingswetenschapper Marion Nestlé dreigt nu voor de rechter te worden gedaagd, omdat ze op haar weblog het CCF het public relations agency van de tonijnindustrie noemde.
Dit artikel afdrukken