De Ierse landbouwcommissaris Phil Hogan werkt aan plannen om 'oneerlijke handelspraktijken' aan te pakken. In april wil hij zijn plannen presenteren om boeren betere voorwaarden te kunnen laten bedingen bij hun afnemers. "De agrariërs delven bij onderhandelingen nu het onderspit, omdat supermarkten teveel marktmacht hebben, zo zei hij vorig jaar bij een toespraak in Dublin. De Ier wil onder meer te late betalingen en eenzijdige aanpassing van leveringscontracten aanpakken." schrijft het FD.

Maar volgens de retaillobby is de noodzaak van een EU-aanpak van oneerlijke handelspraktijken "niet bewezen", vervolgt de krant. Dat schreef de Nederlandse supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel al eerder in een brief aan Hogan. Volgens directeur Marc Jansen denkt Brussel de boeren "op een verkeerde manier" te helpen. "Daar waar ze om allerlei redenen subsidie verminderen, hebben ze nu het idee opgebracht om wetgeving te maken met betrekking tot handelsrelaties. Wij denken dat dit boeren niet gaat helpen aan een betere prijs", zegt het CBL. Reden? Boeren hebben niet met de supermarkten, maar met de (vaak grote) handelspartijen te maken. Supermarkten kopen zelden direct bij de boer in. "Wij vinden het prima dat boeren geholpen worden om een betere machtspositie te krijgen door samen te werken of prijsrisico's af te dekken. Maar waar wij een brief over hebben gestuurd aan de Europese Commissie is dat wij tegen die symboolwetgeving over handelsrelaties zijn", zegt Jansen. Wat moet dan wel? "Zet de consument centraal, en help de boer dat ook te doen." De handelshuizen hebben te maken met een niet dekkende prijsvorming voor aanleverende boeren omdat het aanbod de vraag overstijgt.

Volgens de Europese lobbyorganisatie Eurocommerce is het helemaal niet nodig om op EU-niveau in te grijpen. Van de 28 huidige EU-lidstaten hebben 22 al eigen beleid op dit vlak. Ook bestaat er al een - vrijwillig - Supply Chain Initiative (SCI), de gedragscode voor eerlijk zakendoen. Zowel Eurocommerce als het CBL wijzen er op dat Hogans voorstellen de boer geen betere prijzen gaat opleveren, maar de keten opzadelen met hogere administratielasten die uiteindelijk de rekening van de consument nog ietsje hoger maken.

De supermarkten moet nagegeven worden dat ze een praktisch punt hebben. Als het beleid dat Hogan voorstelt werkt, dan zouden varkensboeren die aan Vion en de telers die aan The Greenery leveren niet meer hoeven te klagen. De praktijk wijst al een jaar of tien anders uit.
Dit artikel afdrukken