De krant baseert zich op de nog net voor Kerst door staatssecretaris Paul Blokhuis verstuurde Kamerbrief over de voortgang van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling 2018.

'Blijven doorwerken aan een gezonder productaanbod'
In dat Akkoord, gesloten in januari 2014 en lopend tot eind 2020, verplichten de brancheorganisaties van supermarkten en groothandel (CBL), levensmiddelenindustrie (FNLI), horeca (KHN) en cateraars (Veneca) zich per productcategorie de gehaltes aan zout, verzadigd vet en/of suiker te verlagen. De staatssecretaris informeert de Kamer regelmatig over de voortgang en heeft ook in zijn Preventieakkoord doelstellingen opgenomen ten aanzien van productsamenstelling.

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling staat ondanks de resultaten aan veel kritiek bloot: zelfs behaalde reducties zijn volgens het RIVM onvoldoende om Nederland gezonder te laten eten. "Dit laat onverlet dat de akkoordpartijen blijven doorwerken aan een gezonder productaanbod", aldus Blokhuis.

En dus komen er volgend jaar weer nieuwe afspraken om pizza's, chips met smaakjes, zuiveldranken en -toetjes, Hollandse kant-en-klaarmaaltijden, vleesvervangers, groenteconserven, consumptie-ijs, jam en gehakt(ballen) en braadworst gezonder te maken, schrijft het AD.

Waarom nog, als er nu toch het Preventieakkoord ligt, vroegen we directeur Marc Jansen van het CBL. "Niks doen is geen optie en we willen het toch samen doen. We willen wel degelijk zout, suiker en vet uit de supermarkten halen." Ondanks alle nieuwe plannen, houden de levensmiddelenindustrie en -handel zich dus ook aan de oude afspraken.

Meer verkopen van minder ongezond
Wie mocht denken dat een tikje gezonder voedselaanbod - minder lekker, minder verleidelijk - ook een tikje minder omzet betekent heeft het mis. Althans volgens marketeers van grote ondernemingen in voedsel en snoep. Ze komen aan het woord in een eindejaarsbijlage van Foodmagazine. Groeien is het motto.

Een paar voorbeelden. Vrumona, in frisdrank en water, heeft als ‘missie’: caloriereductie. Minder suiker in de categorie fris. "Het aantal calorieën in de categorie is substantieel verminderd en als Vrumona groeien we jaar op jaar zelfs harder dan de markt."

Een woordvoerder van Coca-Cola zegt ongeveer hetzelfde, minder suiker. En: "Komend jaar zien we vooral groei in portieverpakkingen. Kleine blikjes van 150 en 250 milliliter. Het gaat hard. Die verpakkingen staan nu al op een plus 43 procent in 2018." Coca-Cola denkt meer blikjes te gaan verkopen voor ‘je Netflix-momenten’. Bel Nederland (La Vache qui rit en Baby Bel kaas) doet aan zout- en vetreductie maar verkoopt meer kaas voor 'tussendoormomenten, tijdens of na school’. Want: "Kaassnacks passen perfect in een bewuste levensstijl."

Maar een KitKat ook. Commercieel directeur Nederland van Nestlé: "In gezondheid maakt Nestlé bewuste keuzes. We verbeteren onze producten continu. Chocola moet een genietmoment blijven, maar dan voor die momenten dat je er bewust voor kiest." En: "Voor 2019 staan nieuwe verrassende innovaties onder KitKat in de planning en ook in KitKat Chunky.(…) 2019 gaat een flinke groei brengen." Dan is er nog Riedel die zegt te groeien met laag calorische dranken en juicht Unilever over zijn groei met innovaties zoals: "Calvé pindakaasrepen. Een innovatie die perfect past in het verschuiven van drie traditionele eetmomenten op een dag naar vijf of meer." En volgens Mora zijn mensen meer gaan snacken en is het "een vorm van verantwoord genieten geworden."
Dit artikel afdrukken