De Spaanse ijsmaker Manuel Linares is opgeleid als chemicus, maar al jaren werkzaam als kok en ijsbereider met een eigen ijssalon in Calella del Mar (Spanje).

Spray
Hij is er in geslaagd een ijsje te ontwikkelen dat tijdens het eten van kleur verandert: van lichtblauw via helder paars tot roze. Het geheime ingrediënt dat voor de kleurverandering zorgt zit niet in het ijs - dat is samengesteld met puur natuur aardbeien, amandelen, cacao, banaan, vanille en caramel en smaakt naar tutti-frutti. Linares heeft op basis van zijn chemische kennis een spray ontwikkeld die hij 'liefdeselixer' noemt, en die op het moment van serveren over het Xamaléon-ijs gesprayed wordt. Het elixir versterkt de chemische reacties die door het smelten van het ijs en het contact met speeksel op gang komen en versterkt de kleur-veranderde eigenschappen van het ijs. Op YouTube staat een filmpje dat het kleureffect laat zien.
Puur natuur
Klanten hoeven niet bang te zijn voor chemische - onnatuurlijke - troep in hun ijs. Linares gebruikt alleen natuurlijke ingrediënten. Omdat hij op dit moment met patentaanvragen bezig is, houdt hij zijn recept vooralsnog angstvallig geheim. Wel geeft hij aan dat hij in de nabije toekomst ook ijs wil maken dat van wit naar roze verkleurt en dat oplicht in ultraviolet licht.
Dit artikel afdrukken