De huidige obesitasepidemie onder volwassenen zou het resultaat kunnen zijn van de veranderingen in het voedingspatroon die tientallen jaren geleden plaatsvonden.

Dat suggereren onderzoekers van de universiteit van Tennessee, Knoxville in een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Economics and Human Biology.

Overconsumptie van suiker, met name suikerrijke dranken, is in meerdere studies bestempeld als een van de oorzaken voor de obesitasepidemie. In dat verband viel het de onderzoekers op dat het aantal obese Amerikanen bleef stijgen, terwijl de suikerconsumptie in de VS in de late jaren '90 daalde. In 2016 had bijna 40% van alle volwassenen in de VS obesitas.

De onderzoekers maakten een model waarin twee parameters naast elkaar gelegd werden. Aan de ene kant de toename van obesitas bij volwassenen sinds 1990 en aan de andere kant de toegenomen overmatige suikerconsumptie bij kinderen in de jaren ’70 en ’80. Uit het model leidden ze af dat de volwassen obesitascijfers het lange termijn-effect zijn van het suikerrijke voedingspatroon uit de kindertijd.

Sinds Groot-Brittannië de suikertaks invoerde, is het suikergehalte in voedselproducten met 2,9% gedaald. Het doel van Public Health England’s sugar reduction programme is om tegen 2020 het suikergehalte in voedselproducten, zoals ontbijtgranen en yoghurts, met 20% te verlagen ten opzichte van 2015. In het huidige tempo zal Groot-Brittannië dat doel hoogstwaarschijnlijk niet bereiken, schrijft de BBC.
ScienceDaily - Today's obesity epidemic may have been caused by childhood sugar intake decades ago
Reageer
  • Deel
Druk af