In de Ondertussen van dinsdag 4 februari vallen mij deze berichten op:

- het is klinkklare onzin om alle huizen in Nederland van het gas af te halen. Dat zegt hoogleraar energiesystemen David Smeulders van de TU Eindhoven. De komende 10 jaar, zal van het gas af gaan niet leiden tot afname van CO2-uitstoot, maar juist tot een toename. Over 10 jaar moet 1 op de 5 Nederlandse huizen van het gas af zijn. Uiterlijk volgend jaar moeten gemeenten per wijk een plan hebben hoe die huizen dan verwarmd mogen worden. En in die vervanging zit 'm de crux; warmtepompen draaien op elektriciteit en dat wordt de komende 10 jaar voor het overgrote deel opgewekt door verbranding van kolen, gas of biomassa, veelal houtpellets uit Amerika. CV-ketels zijn daarentegen uiterst efficiënt. Gebruik het geld voor 'van het gas af' daarom liever in isolatie en voor de lange termijn in technieken die echt duurzaam bijdragen, zegt Smeulders. (Algemeen Dagblad)

- haantjes zijn in de eierindustrie gezien een ongewenst bijproduct. Hun geboortedag is daarom ook meteen hun sterfdag. In een CO2-kamer, geen hakselaar, worden ze in 4 minuten geëuthanaseerd, aldus Martijn Chombaere, beleidsadviseur van de Vlaamse Landsbond Pluimvee. Het is mogelijk om nog in het ei het geslacht te bepalen en zo de 'ongewenste geboortes' te voorkomen. Maar is dat wel verstandig? Er is vraag naar dode haantjes. Het is voeding voor exotische dieren van particulieren en in dierentuinen en opvangcentra. Het niet geboren worden van de haantjes kan ertoe leiden dat ze geïmporteerd worden uit andere landen - waar de regels minder streng zijn - of dat er meer muizen en ratten gekweekt gaan worden. Een lastig vraagstuk, aldus Vilt.

- het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) vindt dat er een keurmerk moet komen voor gezondheidsapps en -wearables. Daarmee wil het centrum ongewenste effecten van e-health voorkomen. Lang niet al die horloges, applicaties en meters werken naar behoren. Onbetrouwbare metingen zou mensen onterecht kunnen geruststellen, of andersom het kan gezonde mensen onterecht ongerust maken over hun gezondheid, waardoor ze onnodig naar de huisarts gaan. Bovendien zou het gezondheidsverschillen vergroten. E-health is meestal ongeschikt voor mensen met lage digitale vaardigheden of een niet-westerse achtergrond. (Nieuws voor diëtisten)

De nieuwe suikertaks in Polen geldt voor sap, maar niet voor bier, schrijft Nieuwe Oogst. In het Amsterdamse ziekenhuis OLVG krijgen patiënten voortaan 6 keer per dag een gezonde maaltijd. Dat zou het herstel bevorderen (Nieuws voor Diëtisten).
Zie en hoor 'm klappen, deze wilde zeehond (De Standaard). Ten minste houdbaar tot: 2499 (plastic). De natuur wordt te snel wakker (The Independent).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken