Waar moeten we beginnen met duidelijk maken dat we het moeilijk hebben, zullen de Nederlandse Noordzeevissers gedacht hebben. Ze staan onder druk door de aankomende aanlandplicht, het dreigende verbod op de pulsvisserij, de gevolgen van de Brexit en windmolenparken die als paddenstoelen in de Noordzee opschieten.

Tijd voor actie. Op 2 juni staat een demonstratie op stapel in Amsterdam. Op sociale media ging een offensief van start over een Europese regeling die per januari 2019 van kracht wordt: de aanlandplicht.

Vissers vroegen Foodlog er aandacht aan te willen besteden. "Wij beseffen dat dit discussie van voor- en tegenstanders oplevert, maar dat lijkt ons juist een voordeel", schrijft het mediabureau dat ze in de arm hebben genomen.

Tot op heden blijft het bij visserij-onderwerpen meestal stil, ook op Foodlog. Zou het met dit filmpje wel lukken?

Aanlandplicht is bezopen. Misschien helpt zo'n stelling wat beter om het gesprek op gang te krijgen.We brachten eerder een gesprek over de mot die maar blijft bestaan over de Noordzee-visserij tussen marien bioloog Han Lindeboom en visserijvoorman Pim Visser. En natuurlijk over de aanlandplicht die een gevolg is van de actie van een Britse kok die een media-persoonlijkheid werd en tegen het weggooien van goede vis was.
Dit artikel afdrukken