In de tweejaarlijkse Bloomberg Healthiest Country Index rangschikt nieuwsdienst Bloomberg 169 landen op factoren die bepalend zijn voor volksgezondheid. In de nieuwste editie klimt Spanje van de zesde naar de eerste plaats. Italië zakt naar 2, IJsland staat op 3.

In de top-10 staan nog 3 Europese landen: Zwitserland op 5, Zweden op 6 en Noorwegen op 9. Japan (4), Australië (7), Singapore (8) en Israël (10) maken de top-10 vol. Nederland zakte ten opzichte van 2017 2 plaatsen en staat nu op de 15e plaats, net boven Canada. De Verenigde Staten staan op de 35e plek, China, met 1,4 miljard inwoners het land met de grootste bevolkingsomvang, klom 3 plaatsen naar de 52e plaats.

Voor het samenstellen van de index gebruikt Bloomberg gegevens zoals levensverwachting, rookgedrag en obesitas. Ook omgevingsfactoren zoals toegang tot schoon water en milieuvervuiling tellen mee. Het mediterrane dieet - veel groenten, weinig vlees, olijfolie - zou een (gedeeltelijke) verklaring kunnen zijn voor de hoge Spaanse en Italiaanse scores.

Van de 30 ongezondste landen in de index liggen er 27 in Afrika ten zuiden van de Sahara. Infectieziekten eisen daar nog altijd een grote tol. Haïti, Afghanistan en Jemen zijn de overige 3.


Dit artikel afdrukken