image Mijn mailbox stroomt vol kookboekenspam, want december nadert. Zojuist nog over een Middeleeuws kookboek van Peter Brears om Kerst "net zo te kunnen vieren als de Tudors". Eng hoe sommige mensen weten wat ik wil voordat ik het zelf weet.

Een Haagse boekhandel stelde mij vandaag met een e-mailteaser op de hoogte van de nieuwe Sonja Bakker, die 1 december verschijnt. Bij deze geef ik ook die boodschap door. Het boek heet "Gezond genieten met familie en vrienden". €17,95, geen geld. Nu besteld is als eerste in huis. Net voor de Sint en nog ruim op tijd voor Kerst...

Om de zaak extra kracht bij zetten, komt de sympathieke gewichtsconsulente komende week dagelijks op SBS6 met "De Wereld van Sonja Bakker": In 5 afleveringen geef ik jullie een kijkje in mijn leven van dit moment, thuis met mijn man Koen en zoontjes Tristan en Finn.

Maar waarom nu? Afvalkookboekmarketing hoort traditioneel thuis in januari, niet vlak voor de eetmaand december. Piekt Bakker niet te vroeg? En verder: waarom zou je je juist willen inhouden als er vrienden op bezoek komen tijdens de feestdagen? Houd je dan nog vrienden over? Zelfs voor het Voedingscentrum zijn dat Schransdagen, die je met een paar extra Balansdagen compenseert. Maar Bakker heeft er ongetwijfeld over nagedacht, zou je zeggen. Worden haar Kerst-, Paas- en afternoon tea-recepten de nieuwe norm?

Voor 4 personen:

1 pak Maggi aardappelpuree voor ovenschotels
1 blik perziken
300 gram roombrie light
400 gram achterham
3 eetlepels Bak & Braad vloeibaar 2 teentjes knoflook
1 pak (wijn)zuurkool
zout, peper

De oven voorverwarmen op 175 graden. Maak via de aanwijzingen op het kapje de puree klaar. Maak de knoflook schoon, mag eventueel een teentje extra . Snijd de ham in dikke blokjes, en vervolgens de brie in plakjes. Kook in een pan de zuurkool in eigen vocht ong. 10 minuten. Voeg de zuurkool aan de puree toe en pers erboven de knoflook uit. Voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de perziken uitlekken, en snijd ze in schijfjes. Vet de ovenschaal in met wat Bak & Braad en schep de helft van de stamppot erin. Verdeel hierover de blokjes ham en de perzikschijfjes. Schep de rest van de stamppot erop. Bedek dit alles met de plakjes brie. Laat de schotel in het midden van de oven in 30 minuten gaar worden.

bron recept: www.sonjabakker.nl
Dit artikel afdrukken