Het Duitse chemieconcern Bayer zou op het punt staan het merendeel van de 'Roundup-zaken' te schikken. Volgens persbureau Bloomberg zijn er aanwijzingen dat Bayer met 50.000 tot 85.000 klagers tot mondelinge overeenstemming zou zijn gekomen. De schikkingsbedragen zouden uiteen lopen van enkele duizenden tot enkele miljoenen dollars.

Bayer maakte begin dit jaar bekend een bedrag van zo'n €10 miljard gereserveerd hebben om de Roundup-zaken zo snel mogelijk af te handelen. De eerste 3 rechtszaken die voor de rechter (en jury) kwamen, resulteerden in uitspraken tot 2 miljard schadevergoeding; later werden die teruggebracht naar honderden miljoenen. Bayer ging tegen deze oordelen in beroep.

De rechtszaken draaien om het bestrijdingsmiddel Roundup en het werkzame bestanddeel glyfosaat. Toen het Duitse Bayer in 2018 het Amerikaanse Monsanto overnam, zagen tienduizenden mensen hun kans schoon om Bayer aan te klagen voor de mogelijke kankerverwekkendheid van het middel. Volgens Bayer is Roundup echter veilig.

Behalve met 'mogelijke liquiditeitsproblemen' als gevolg van de rechtszaken, kampt Bayer ook met de gevolgen van de coronapandemie, schrijft Het Financieele Dagblad. Hoe groot die financieel uitpakken, is nog onbekend.
Het Financieele Dagblad - 'Bayer bereikt akkoord met overgrote deel gedupeerden Roundup'
  • Deel
Druk af