Er zijn veel verwilderde katten. In steden. Maar ook buiten de bebouwde kom en daar doen ze kwaad, zeggen jagers. De katten eten andere dieren en die moeten juist blijven leven, vinden de jagers. De natuur. Jagers willen de verwilderde katten mogen schieten en vragen om vergunning.

Kom ik weer eens op een vraag die ik al tientallen keren stelde en ik lijk de enige. Dat schieten. Het heeft een geschiedenis. Ooit moesten mensen die dieren wilden doden, met zo’n dier vechten, of doodsteken met een steekwapen, of doodslaan met een brok steen. Of, later, proberen dodelijk te raken met een speer. Nog weer later kwamen pijl en boog. Het schieten raakte ingeburgerd. En is gemoderniseerd, ook dankzij kruit.
Maar het lijkt of het het einde is van een ontwikkeling.

Het is toch vreemd dat het niet verder wordt ontwikkeld tot iets wat voor iedereen veel beter voelt, vooral ook voor de dieren die dood moeten. Het doet zo primitief aan, een knal.
Ik vroeg het heel wat jaren geleden in mijn argeloosheid aan de jagersvereniging: of er al wel eens nieuwe methoden werden of worden ontwikkeld om dieren in het wild uit te schakelen. De jagersvereniging was verbijsterd. Hoe kon iemand zo iets bedenken.

Veel later legde ik het voor aan een medewerker van het kantoor van Wouter van der Weijden, CLM in Culemborg. Het ging over ganzen.
Teveel ganzen op plekken waar ze niet mogen zijn van de regering.
Afschieten is het beste. Vangen kan ook, als ze in de rui zijn en niet kunnen vluchten omdat veren uitvallen.
Maar ja, dat geeft stress, zei Culemborg. Doodgeschoten worden geeft geen stress. Als de schutter het goed doet.
Maar is er niet iets heel anders? Iets volkomen nieuws.
Wat bedoel je?

Dat weet ik niet, maar het is toch vreemd dat het niet verder wordt ontwikkeld tot iets wat voor iedereen veel beter voelt, vooral ook voor de dieren die dood moeten. Het doet zo primitief aan, een knal.

Hoe vaak ik het ter sprake bracht in diverse kringen weet ik niet meer. Maar die glazige blikken altijd weer!

Fotocredits: 'Reload', Dennis van Zuijlekom
Dit artikel afdrukken