De horeca in Nederland kampt met een ernstig personeelstekort en probeert met allerlei lokkertjes medewerkers te werven. “In 25 jaar in de horeca heb ik het nog nooit zo meegemaakt”, zegt Eric Derksen van de Utrechtse Buurten-restaurants in het FD. Hij biedt zijn nieuwe werknemers bijvoorbeeld een personal trainer aan.

De horeca kampt als werkgever met een slecht imago: slechte betaling, onplezierige en lange werktijden en weinig doorgroeimogelijkheden. De branche wil daar wat aan doen. Om te laten zien hoe leuk werken in de horeca is, organiseert branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op 21 mei van dit jaar de eerste Nationale Horecadag.

Op de Horecava eerder deze week lichtte KHN-voorzitter Robèr Willemsen de situatie toe. Momenteel zijn er 23.000 vacatures in de sector. Het tekort is zo nijpend, dat de afgelopen feestdagen sommige restaurants gesloten bleven. Tot 2025 zijn 60.100-67.400 mensen in de bediening nodig en 16.000-17.800 koks, aldus MissetHoreca. In 2018 waren er 444.000 ‘horecaffers’, in 2025 zullen er 540.000 werknemers zijn in de horeca.

Het tekort aan nieuw personeel remt ook de groei. Uit een rapport van ABN Amro blijkt dat het aantal vestigingen in de horeca groeit, maar dat zelfstandige restaurants minder hard groeien dan grote ketens, zoals McDonald's of Domino's Pizza. "Grote ketens zijn beter toegerust dan kleinere ondernemingen om personeelstekorten op te vangen, bijvoorbeeld door het bieden van opleidingen en hogere salarissen," zegt econoom Sonny Duijn.
Het Financieele Dagblad - Scooter of personal trainer voor wie komt werken in de horeca
  • Deel
Druk af