Tot 11 november, de zogenaamde Dag van de Duurzaamheid, schrijft Sandra 40 dagen lang over wat ze eet. Inmiddels zijn de eerste veertien versterken. Ze leerde inmiddels een paar behartenswaardige dingen. Water laat je gewoon uit de kraan komen. Da's dus pech voor Spa, Vittel, Sourcy en schijnbaar lieve, maar goed bedoelde maar onnozel onduurzame concepten als Earth Water die water in een doosje doen om geld op te halen voor pompen in Afrika. Dat kan ook via een collecte. Verder lees je het overal door haar ervaringen heen: duurzaam is gewoon weten wat je doet en je kop en fatsoen er een beetje bijhouden. Dat kan niet als je niet weet wat je eet.
Er blijft veel afval over, constateert ze. Geen paniek. Sandra: "Ik heb als doelstelling 'geen eten weggooien', maar de natuur heeft zelf vrij veel afval. Het gaat dus eerder om de kringloop, vermoed ik."
Gisteren ging ze naar de #undergroundboerenmarkt van Marjan Ippel, alias @talkinfood, in Amsterdam. Het licht ging schijnen: Aanvankelijk zat ik nog te rekenen. En ging ik navraag doen of de ingrediënten wel ‘duurzaam’ waren volgens mijn 40-dagen principes. Maar na een paar standjes heb ik dit helemaal laten varen. Tegen zoveel eerlijkheid, plezier in eten en lekker uitgestalde producten kon ik gewoon niet op. Ik vertrouwde er maar op dat het allemaal okay was en heb dus alles geproefd wat ik tegenkwam. Van de frambozen merengues, pasteitjes van snijbiet, courgettes in zoetzuur, peren clafoutis tot eerlijke boerenkaas van de zorgboerderij. Het was een markt zoals een markt kan zijn. Ik had geld, zij hadden eten. En ik vertrouwde erop dat het goed was. Met dit simpele principe kom je volgens mij een heel eind.
Zaterdag verzuchtte Sandra nog dat ze een coach nodig had. Hou r maar scherp. Als de wereld uit zulke mensen zou bestaan komt het vast wel goed.
Ze komt volgende week bij me langs. Om de boel eens na te lopen en te kijken of ik nog wat te zeiken heb. Ieder z'n rol. Duurzaamheid moet ook weer niet al te vrolijk worden. Het is een kwestie van geven en nemen, je verstand gebruiken en steeds de rommel weer helemaal opruimen en hergebruiken voor iets dat je later weer nodig hebt. Laten hergebruiken mag ook.
Nu dat alvast gezegd is - ik heb geen zin in zeiken - gaan we het vast hebben over dat scherp houden en vertrouwen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat helpt bij het voorkomen van weggooi-restjes is houdbaar in grotere hoeveelheden aanschaffen, niet houdbaar per dag en per gewenste hoeveelheid. Ouderwetse kookboeken uit de eerste helft van de twintigste eeuw willen daar nog wel eens heel helder over adviseren. Misschien goed om bij een 2e-hands boekhandel een exemplaar van een huishoudschoolkookboek uit de jaren twintig, dertig op te diepen.