Het Russische persbureau Itar-Tass meldt dat Rosselkhoznadzor, de Russische voedsel- en warenautoriteit, 20 ton vanuit Kazachstan en van Kazachstaanse papieren voorziene kip uit de Verenigde Staten van Amerika heeft geïdentificeerd en geweigerd. Sinds vorige week weigert Rusland kip uit de VS.

Procedures tegen pogingen tot fraude
De kip was niet omgekat, maar van papieren voorzien die de partij uitsluitend geschikt maakten voor vervoer in Kazachstan. Rusland maakte onmiddellijk bekend procedures in te stellen tegen alle pogingen tot inbreuk op de voedselban die het land afgelopen week bekend maakte en onmiddellijk liet ingaan.

Wit-Rusland
Tegelijk maakt Itar-Tass bekend dat Belarus, Wit-Rusland, zijn voedselexport naar Rusland fors gaat opvoeren. In kaas zou het land zijn handelsvolume kunnen verdubbelen. Belarus was al een van de grootste voedselexporteurs naar Rusland.

Moskou: acties tegen winkels die verboden voedsel aanbieden
Vanmorgen meldde bureau Interfax dat in Moskou onverwachte winkelonderzoeken zullen plaatsvinden in de belangrijkste grootwinkelbedrijven. Verboden voedsel krachtens de voedselban tegen Westerse producten zullen worden verwijderd om te voorkomen dat er toch nog handel plaatsvindt in onder het embargo vallende producten.

Russische retailers onderzoeken op dit moment welke voorraden zij nog hebben of nog verwachten en moeten die aan de autoriteiten rapporteren. Op basis daarvan krijgen zij te horen welke spullen in lijn met het embargo nog verkocht kunnen worden en welke niet meer.
Dit artikel afdrukken